Jess is joods en Eman is moslim. Dit koppel verovert Amerika met hun stand-up comedy. Kunnen ze lachen om hun verschillen? Jazeker, en wij ook!
Op het eerste gezicht lijken de ‘El-Salomons’ misschien een ongebruikelijk koppel, maar niets is minder waar. Deze vrouwen hebben dan misschien wel compleet verschillende achtergronden, maar ze hebben een heel duidelijk gemeenschappelijk doel: stereotypes doorbreken en vechten voor een wereld waarin diversiteit wordt geaccepteerd. Dat alles met behulp van een gezonde dosis humor.
De familie stond niet te springen
Dat klinkt misschien als ‘too good to be true’ en dat is het ook deels. Want toen de joodse Jess Salomon haar familie vertelde over haar relatie met de van oorsprong Palestijnse Eman El-Husseini, stond haar moeder nou niet bepaald te springen. “In het begin dachten mijn ouders dat de relatie vanzelf over zou waaien, omdat Eman nog niet uit de kast was”, vertelt ze aan The Lily.
Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht dat is gedeeld door @theelsalomons op 19 Dec 2017 om 8:05 (PST)
Maar niets bleek minder waar: in 2015 trouwde Jess met Eman, waarna het koppel zichzelf de liefkozende achternaam ‘El-Salomon’ toe-eigende. Dat huwelijk was ook even slikken voor de familie van Eman: “Mijn ouders moesten huilen toen ik het vertelde. Al hebben ze gelukkig nooit gedreigd me te verstoten of gezegd dat ze geen contact meer wilden hebben.”
Dat ze er moeite mee hadden, komt volgens Eman overigens niet doordat Jess joods is. “Ze zouden ook geen vreugdedansje hebben gedaan als ik met een moslimvrouw thuis was gekomen. Ze vonden het moeilijk te accepteren dat ik überhaupt gay was, maar keken niet verder dan dat.”
Mijn ouders reageerden alsof ik ze net had verteld dat ik me had aangesloten bij Hamas
Bang voor vooroordelen
Inmiddels hebben ook de ouders van Eman vrede met het huwelijk, al kunnen ze dat nog niet publiekelijk uitspreken. Jess vertelt dat haar schoonouders nu “heel vriendelijk” zijn en voor 100 procent achter het koppel staan. “Maar ze maken zich wel zorgen om wat andere mensen ervan vinden.”
En die zorg is best begrijpelijk gezien de culturele achtergrond van beide geloofsovertuigingen. Maar zeker ook vanwege het beladen conflict tussen Israël en Palestina. “Toen ik mijn ouders voor het eerst vertelde over Eman, was de oorlog in Gaza op een hoogtepunt. Mijn ouders reageerden alsof ik ze net had verteld dat ik me had aangesloten bij Hamas”, legt Salomon uit.
Ik denk dat witte mensen hummus officieel hebben omgedoopt tot hun nieuwe mayonaise
Humor is het beste medicijn
Ondanks dat alle families inmiddels zijn bijgedraaid, laten hun initiële reacties wel zien tegen wat voor hordes lesbische koppels aan kunnen lopen. Zeker binnen de culturele waarden van hun gemeenschap. Om die vooroordelen en stereotypen te doorbreken, hebben Jess en Eman de perfecte oplossing bedacht: humor.
“Wil je witte mensen op hun gemak stellen als moslim? Dan moet je gewoon over hummus beginnen”, zegt Eman bijvoorbeeld in één van haar optredens. “Jullie smeren dat tegenwoordig op alles. Ik denk dat witte mensen hummus officieel hebben omgedoopt tot hun nieuwe mayonaise.”
Beide vrouwen werken al langere tijd als comedian en leerden elkaar in 2009 kennen in een comedyclub in Montreal. “Comedy is een hele goede manier om mensen te bereiken”, legt Jess uit. “Als iemand om je moet lachen, zeker wanneer diegene dat eigenlijk niet wilt, dan komt die emotie echt uit iemands tenen. Daar kan niemand omheen.”
Een paar jaar geleden verhuisden de twee daarom naar de VS om New York te bestormen met hun stand-up comedy. Een wereld die volgens The Lily - ook in 2018 - nog steeds grotendeels wordt gedomineerd door witte mannen.
Moeilijk om door te breken als vrouw
Maar het leven als stand-up comedian gaat volgens het stel lang niet altijd over rozen. Comedyclubs voelen voor vrouwen, zeker als je ook nog tot een minderheid behoort, niet bepaald veilig. “Deze clubs waren oorspronkelijk allemaal voor mannelijke comedians bedoeld, dat maakt het best heel moeilijk om er als vrouw door te breken”, legt Eman uit.
Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht dat is gedeeld door @theelsalomons op 15 Mei 2018 om 8:51 (PDT)
De van oorsprong Palestijnse kan zich nog goed een baas herinneren die er oprecht van overtuigd was dat mannen grappiger zijn dan vrouwen. “Veel mannelijke comedians hoeven vrijwel geen moeite te doen om hun publiek op te warmen of te laten wennen aan hun uiterlijk of achtergrond”, vervolgt Jess. “Als ik als lesbische vrouw een grap maak over mijn liefdesleven, dan vragen mensen hardop: ‘waarom maak je zoveel grappen over gay zijn?’.”
Je begint met een achterstand
Onlangs traden de twee op tijdens een avond waarop, onbedoeld, de hele line-up gay was. Toen Eman eindelijk aan de beurt was met haar sketch, was er een man die opstond en zijn geld terug eiste omdat hij de avond ‘te gay’ vond. “Door dat soort kleine of grotere dingen word je er constant aan herinnerd dat het speelveld nog lang niet gelijk is voor iedereen”, aldus Jess. “Dat wordt weliswaar steeds minder, maar er zijn nog steeds genoeg comedyclubs waar ik het podium op kom, om me vervolgens te beseffen dat ik begin met een achterstand.”
Los van het ‘vrouw’ en ‘lesbisch’ zijn, krijgt Eman op het podium ook vaak te maken met vooroordelen over haar moslim- en Palestijnse achtergrond. New York is best een progressieve stad, maar ook hier krijgt de comedian veel kritiek naar haar hoofd geslingerd tijdens optredens.
‘Waarom pakken jullie altijd alles af?’
Al weet ze als comedian meestal wel raad met dit soort situaties. Toen ze zich onlangs als Palestijnse introduceerde tijdens een show, kwam er een Israëlische man het podium op die haar microfoon afpakte. “Ik antwoordde gewoon: ‘Waarom moeten jullie altijd alles afpakken? Het is zo oneerlijk’.” Het publiek kon haar reactie wel waarderen en moedigde Eman aan om door te gaan met haar optreden.
Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht dat is gedeeld door @theelsalomons op 19 Dec 2017 om 8:05 (PST)
“Veel mensen geloven nog steeds niet dat ik als moslim openlijk op vrouwen kan vallen”, vervolgt Eman. Het publiek gelooft daarom vaak niet dat ze écht getrouwd is met Jess. Maar, ze krijgen ook veel berichten van mensen die in een soortgelijke situatie zitten en zich herkennen in de El-Salomons. Soms zijn dat moslimvrouwen die nog in de kast zitten of het zijn koppels met een verschillende culturele achtergrond of geloofsovertuiging.
De El-Salomons zijn voor al deze mensen een mooi voorbeeld van hoe het óók kan. En of het nou gaat om uit de kast komen, trouwen met iemand van een ander geloof, of werken in een wereld die traditioneel wordt gedomineerd door het andere geslacht, ook Jess en Eman zullen waarschijnlijk hindernissen blijven tegenkomen onderweg. Al zijn ze absoluut van plan om die - met een heleboel humor - te blijven aanvliegen.
Benieuwd naar het interview in The Lily? Lees het via de link hieronder.