Door: Nick Hiemstra & Jana Witteman
De moord op Amerikaan George Floyd houdt de wereld al dagen in zijn greep. Burgers accepteren het geweld tegen zwarte Amerikanen niet langer... Protestanten gaan de straat op en hun stem reikt verder dan de Amerikaanse grens. Ook in Nederland verzamelen mensen zich. "No justice, no peace. Black Lives Matter", klinkt het in onze hoofdstad. Wat zijn de verhalen achter deze stemmen?
Imre (24)
"De terrassen zijn weer open gegaan. Onderweg hiernaartoe zie ik al die mensen zitten en dan schrik ik daarvan. Doet het hen allemaal niks wat er gebeurt? Naar mijn idee zijn heel veel mensen niet bezig met wat er speelt. Ik ben zelf uit Almere gekomen om hier vandaag te zijn. Toevallig ken ik een ander meisje dat hier ook is, maar desnoods was ik alleen gegaan. Wij zijn wit, wij zijn degene die racisme in stand houden, dus ook wij moeten hier staan om te laten zien dat het genoeg is."
Ik ben mens en ik heb recht om hier te zijn
Sandra Williams (50)
"De directe aanleiding dat we hier zijn is de moord op George Floyd. Maar je ziet racisme overal. In mijn eigen wijk, bij mijn kinderen, waar je ook kijkt, het is om ons heen. Dat moet stoppen, het is genoeg geweest. Mensen van kleur moeten worden erkend, we moeten op dezelfde manier worden gezien en gehoord als witte mensen. Het is tijd dat we niet meer harder moeten vechten dan anderen. Ik ben mens en ik heb recht om hier te zijn. Te vaak heb ik het gevoel dat dat niet zo is. We moesten hier vandaag aanwezig zijn, zonder twijfel.
"Voor de generatie van mijn kinderen is het nog net zo erg. Maar voorvallen vinden sneller hun weg naar buiten via sociale media. Mijn dochter is hier ook, zij is achttien jaar en ontzettend strijdbaar. En tuurlijk is er ook angst, je gaat hier met een dubbel gevoel naartoe. Het zou verdorie niet meer nodig moeten zijn."
Faria (21)
"De wereld wordt gedomineerd door witte mannen. Overal zie je ze aan de top. Ik heb zelf de droom om kunstenaar te worden, maar zolang er in de bestuurlijke toppen niets verandert, heb ik het gevoel dat dat niet gaat lukken. Ik ben er echt klaar mee. Er moeten dingen worden aangepast in besturen, dat moet allemaal veel representatiever. Als ik op zoek ga naar mensen in de media of kunst die op mij lijken, dan kan ik heel lang zoeken. Je ziet daar veel te weinig jonge, gekleurde mensen."
Moshe en Belmin
"Wat de Amerikaanse overheid doet... Die daden zijn bijna crimineel. Het volledige zorgsysteem wordt aan de kant gezet en de klimaatproblemen genegeerd. Wij zijn hier omdat we moeten laten zien dat wij daarboven staan. Het is tijd voor wereldwijde uproar, een schreeuw waarmee we laten zien dat we hier niet achter staan."
Het racisme dat we zien anno 2020 kan niet langer
Nienke, Marlijn, Amor, Nathaniel, Maaike (18, 19)
Nathaniel: "Door hier te zijn laten we aan Amerika zien dat we hier niet mee akkoord gaan, dat we het niet langer tolereren wat er gebeurt. Zelf ervaar ik het racisme ook. Ik ben op school weleens nigger genoemd terwijl ik zelf eigenlijk maar 'half' ben. Zwarte mensen krijgen nog veel vaker met racisme te maken. Mensen zijn gelijk en daarom moeten we hier zijn. Het racisme dat we zien anno 2020 kan niet langer."
Diversiteit moet vanzelfsprekend zijn
Janice
Ze springt tussen de menigte uit met haar kleurrijke make-up en prachtige kleding. Sinds zeven jaar is Janice fashionactivist en vandaag verscheen haar opiniestuk in NRC. "We moeten niet streven naar diversiteit, diversiteit moet vanzelfsprekend zijn."
Het aanhoudende racisme houdt de gemoederen bezig. Het kan zo niet langer en móet anders, klinkt het collectief protest. Wie weet zijn de stemmen die zich nu laten horen een stap in de goede richting. En, zoals Mandela ooit zei: "People are human beings, produced by the society in which they live. You encourage people by seeing the good in them."
"Gerechtigheid zal zorgen voor rechtvaardigheid", aldus Natacha Harlequin over de situatie in Amerika. Bekijk hieronder het interview.
"Wie je ook bent en wat voor huidskleur je ook hebt, hou je alsjeblieft niet en nooit meer in", aldus Akwasi. Bekijk de video.
"Zwarte mensen zijn in Amerika minderwaardig, lijkt het wel", vertelt Natacha Harlequin in het onderstaande gesprek.