President Trump had maar een paar zinnen nodig om een hele groep Amerikanen te schofferen en uit te sluiten van deelname aan de maatschappij. Hij tweette gisteren dat transgenders niet meer welkom zijn in het leger. 

Foto: Huffington Post

De reden die hij opgaf was summier. Volgens The Donald zouden de medische kosten (van geslachtsoperaties) te hoog worden. Met zijn uitspraak laat hij goed functionerende transmilitairen in de kou staan en verklaart hij de oorlog aan de hele LHBTI-gemeenschap. Dat stelt journalist Tim Teeman in zijn opiniestuk voor de The Daily Beast.

After consultation with my Generals and military experts, please be advised that the United States Government will not accept or allow......

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 26 juli 2017

....Transgender individuals to serve in any capacity in the U.S. Military. Our military must be focused on decisive and overwhelming.....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 26 juli 2017

....victory and cannot be burdened with the tremendous medical costs and disruption that transgender in the military would entail. Thank you

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 26 juli 2017

Backlash

Het is nog maar een jaar geleden dat het Pentagon besloot het verbod voor openlijke transgenders in te trekken. Transgenders in het leger kunnen nu eerlijk zijn over hun identiteit en hoeven dat dus niet langer meer te verzwijgen voor hun leidinggevenden. Maar dat wil president Trump nu terugdraaien, omdat transmilitairen 'verstorend' zouden werken en te veel medische kosten met zich meebrengen. 

Het klopt van geen kant

Volgens Teeman zijn transgenders echter prima geïntegreerd in het leger en zijn de kosten waar Trump naar verwijst slechts een fractie van het enorme budget waar het Amerikaanse leger beschikking toe heeft.

Dit is het tegenovergestelde van leiderschap tonen

Tim Teeman, The Daily Beast

Als een kat in het nauw

Waar het Trump werkelijk om gaat, volgens Teeman, is het opstoken van discriminatie en vooroordelen richting een toch al gemarginaliseerde groep mensen. “Het is een bekende tactiek van politici zoals Trump”, zegt Teeman. “Als ze in het nauw worden gedreven, en zichzelf bedreigd voelen, gaan ze op zoek naar een (kwetsbare) minderheid. Die wordt vervolgens gebruikt als zondebok.”

Vrijbrief voor repressie

Teeman beschrijft in zijn stuk hoe deze maatregel grotere gevolgen kan hebben. Het kan mensen (of staten) een vrijbrief geven om de transgender-gemeenschap (nog) harder aan te pakken door middel van belemmerende wetten of zelfs fysiek.

“Wat Trump doet is het tegenovergestelde van leiderschap tonen. Want juist de president zou het goede voorbeeld moeten geven. Maar hij heeft de oorlog verklaard aan transgenders, en eigenlijk aan de gehele homogemeenschap.’’

Niet iedereen juicht het toe

Trump’s beslissing wordt volgens Teeman niet breed gedragen. Jonge mensen, gematigde religieuze groepen en bedrijven zullen dit niet toejuichen.

Wat deze tweets eigenlijk zeggen is: jullie horen niet bij de samenleving

Tim Teeman, The Daily Beast

Uiteindelijk gaat het om een groep van hoogstens vijftienduizend militairen. Dus dat het een symbolisch gebaar van Trump om zijn streng religieuze achterban te pleasen, is meer dan duidelijk.

Teeman: “Want wat deze tweets eigenlijk zeggen is: jullie horen niet bij de samenleving. Jullie zijn niet normaal, en wij accepteren dat niet.”

.@realDonaldTrump, meet Kristin Beck, former Navy SEAL Team 6. She's trans. She's got a bronze star, purple heart & more courage than most. pic.twitter.com/qiSvdL7V6k

— Miles Kahn (@mileskahn) July 26, 2017

Out & Proud

Hoe hard deze maatregel van president Trump aankomt laat de reactie zien van Kristin Beck. Deze voormalige Navy Seal, met meerdere militaire onderscheidingen, reageert in The Huffington Post als volgt op de aankondiging van Trump: 

“I’m not pretty, I’m not a movie star, I’m a retired Navy SEAL. ... I fought for America. As a president, he should be fighting for and defending every American. I’m an American. Why not fight for me?”

Veel vragen blijven
Wat het verbod precies gaat inhouden, is nog niet duidelijk. Maar dat het veel mensen gaat schaden, is onoverkoombaar. We leven met iedereen mee die erdoor te kort gedaan wordt.