Een dag zonder vrouwen is een dag zonder bier, wifi en Monopoly. Want dat zijn allemaal dingen die vrouwen ooit hebben uitgevonden. De website Popsugar zet de Willie Wortels even in het zonnetje en vertelt hun verhaal.
Bierbrouwen, echt een vrouwending
Fabrikanten bestempelen bier wat graag als de ultieme mannendrank. Dus grote kans dat je niet wist dat vrouwen het goudgele geluk hebben uitgevonden! Volgens historicus Jane Peyton zijn de vroegste sporen van bier in Engeland duizenden jaren oud, toen bier nog thuis werd gebrouwen, en jawel: voornamelijk door vrouwen.
Het brouwen van bier werd gezien als een onderdeel van koken, dus ook deel van het ‘domein van de vrouw.’ Om dezelfde reden werden brouwerijen en kroegen vaak ook gerund door vrouwen. Met de Industriële Revolutie kwam daar verandering in. Bierbrouwen verplaatste zich naar fabrieken, en dáár hadden vrouwen in die tijd weinig te zeggen. Na duizenden jaren een vrouwendrank te zijn verplaatste bier zich naar de mannenwereld.
Een bericht gedeeld door The Wing (@the.wing) op 31 Jan 2018 om 12:34 (PST)
De vrouw die met Monopoly de wereld wilde verbeteren
Wie heeft niet urenlang met familie of vrienden om dit bordspel gezeten? Rondes lang in de gevangenis gezeten om uiteindelijk al je geld kwijt te raken aan een hotel op de Kalverstraat? Het bordspel Monopoly, de versie zoals wij die nu kennen, werd in 1934 geïntroduceerd door Charles Darrow. Maar het idee had hij van een vrouw: Lizzie Magie.
Lizzie Magie was een linkse feminist en erg politiek actief. De inkomensongelijkheid en de voortvloeiende armoede in het Amerika van het begin van de 19e eeuw gingen haar aan het hart. Nadat ze thuiskwam van haar werk gaf ze ‘s avonds in haar buurt nog les over haar politieke overtuigingen. Maar dit vond ze niet effectief, de wereld veranderde haar niet snel genoeg, dus bedacht ze een nieuw plan.
Ze besloot een bordspel te ontwerpen waardoor iedereen die het zou spelen zich bewust zou worden van de ongelijkheid in de Amerikaanse maatschappij. Magie bracht het op de markt in 1904 en vroeg een patent aan zodat het haar product bleef.
Dertig jaar later verliep haar patent waardoor Charles Darrow met zijn versie van het spel de markt bestormde. Met een paar kleine aanpassingen - zoals de verandering van de naam - werd deze versie een hit. Alle eer ging naar Darrow en hij werd ook nog eens miljonair. Magie heeft 500 dollar aan het spel verdiend.
Hollywood verlaten, en de basis gelegd voor wifi
Hedy Lamarr was bij het grote publiek bekend als actrice. Ze werd geroemd om haar looks en de rollen die ze speelde met beroemdheden als tegenspelers (zoals Clark Gable). Maar na een tijd begon Hollywood te vervelen en besloot ze zich te storten op wetenschappelijke experimenten, wat haar veel meer interesseerde. Het was in de tijd van de Tweede Wereldoorlog en ze wilde een bijdrage leveren aan de Amerikaanse oorlogsinspanning.
Samen met een vriend ontwierp Lamarr een 'spread-spectrum techniek' om de richting van torpedo's te kunnen bijsturen nadat ze zijn afgevuurd. Deze techniek zou later leiden tot de ontwikkeling van GPS, bluetooth en wifi. Zonder deze actrice-turned-wetenschapper zou een groot deel van onze digitale wereld zoals wij die nu kennen niet bestaan! Tenminste, als niemand anders het later had uitgevonden natuurlijk.
Benieuwd welke handige producten nog meer zijn uitgevonden door vrouwen? Kom erachter via de onderstaande link.