Zat jij ook weer voor de buis? En had je net als wij een kater na het kijken van de persconferentie van 2 februari? Volgens OMT-lid Anja Schreijer zijn er nog heel veel onzekerheden… "Het ziet er allemaal heel zorgelijk uit."
Erg spannend was het niet, zegt journalist Sven Kockelmann aan tafel bij Margriet. "Eigenlijk lag alles al op straat. Behalve het nieuws dat het voortgezet onderwijs dicht blijft tot 1 maart." Kockelmann blikt samen met hoofd infectieziekten bij de GGD en OMT-lid Anja Schrejier, epidemioloog Patricia Bruijning en voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls terug op de persconferentie.
"Dat advies ligt er net"
Maar wat gaat er nu gebeuren met de avondklok? Demissionair premier Rutte liet weten dat het OMT aanstaande vrijdag bij elkaar komt om een nieuw advies op te stellen. Toch een beetje eigenaardig, vindt kockelmann. "Dat advies ligt er net", zegt hij aan tafel bij M. "Met de conclusie: de basisscholen kunnen open, met daarbij in acht genomen dat de rest van de maatregelen overeind blijven." Wat kan er veranderen in de komende dagen, vraagt hij zich af.
''Die scholen openen is al heel spannend'', zegt OMT-lid Anja Schreijer over de aangepaste #coronamaatregelen. ''Éigenlijk wil je niks openen nu.'' #ditisM #persconferentie pic.twitter.com/sFKNGZ5V9R
— Margriet van der Linden (@dit_is_M) February 2, 2021
"Aan het einde van deze week zien we het effect van de avondklok", reageert OMT-lid Schreijer bij M, die niet heel hoopvol kijkt naar de laatste cijfers en ontwikkelingen. "De scholen openen is al heel spannend. Eigenlijk wil je niks veranderen nu."
Maar hoe denkbaar is het dan dat die avondklok van tafel gaat? "Die kans is erg klein", zegt Schreijer. "Misschien gebeuren er toch wonderen, dat er bijvoorbeeld een sterk effect komt van de avondklok. Maar wat ik tot op heden gezien heb, ziet het er heel zorgelijk uit. We leven nog even in een periode van onzekerheid", voegt Schreijer toe.
Voorrang bij vaccineren lijkt me nu niet verstandig
Docenten vaccineren?
Ondanks de zorgelijke cijfers, gaan de basisscholen toch weer open. Voor ouders een opluchting, maar veel leerkrachten houden hun hart vast. Hebben zij recht op vaccinatievoorrang? "Vanwege het grote maatschappelijke belang kan het primair onderwijs pas weer veilig en duurzaam heropenen ná vaccinatie van onderwijspersoneel", luidt de petitie die nu al meer dan 30.000 keer is ondertekend. Hoe kijken OMT-lid Anja Schrejier en epidemioloog Patricia Bruijning naar deze noodkreet?
Schreijer snapt de voorrang bij testen. "Dat is goed om te regelen, maar voorrang bij vaccineren lijkt me nu niet verstandig. We hebben al zo weinig vaccins, die moeten we nu echt gaan gebruiken voor de kwetsbaren." Dring hier niet op aan, luidt haar duidelijke oproep. Bruijning kan zich goed vinden in die woorden. "Elke doses die je nu geeft aan een docent, is een doses minder voor een kwetsbare. De uitweg uit deze hele crisis is het vaccineren van die kwetsbaren die in het ziekenhuis komen op het moment dat ze besmet raken."
Het kabinet wil per 10 februari bestellen en afhalen bij niet-essentiële winkels mogelijk maken. Klanten bestellen vooraf hun producten (online of telefonisch) en halen dit op afspraak af bij de winkel.
Meer informatie ⤵️https://t.co/c0VBbvy0uM#AlleenSamen pic.twitter.com/EKLsB1lYqw— Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (@MinisterieEZK) February 2, 2021
Naast het openen van de basisscholen en de kinderopvang, mogen winkels - middels een loket - ook weer open. Is dat verstandig? En hoe kijkt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, naar de gepresenteerde routekaart? Bekijk hieronder het gesprek.