De 17-jarige Orlando Boldewijn ging op date en kwam niet meer thuis. Redacteur Thomas de Man wil homodaten bespreekbaar maken. “Afspreken gebeurt in veel gevallen onder de radar. Vaak uit gevoel van onveiligheid. Dat moet anders.”

Twee mannen zoenen elkaar

Op zondag 18 februari had Orlando Boldewijn twee internetdates. Eén in Schiedam en één in Den Haag. De 17-jarige scholier had beide jongens leren kennen via de datingapp Grindr. Die avond kwam hij alleen niet thuis. Pas een week na zijn verdwijning startte de politie een groot onderzoek naar de vermissing van Orlando. Gisteravond werd zijn lichaam in het water bij Ypenburg, Den Haag gevonden. De politie tast nog in het duister over de omstandigheden rond zijn dood.

Hoe kan zoiets gebeuren?

Beste vriendin Noha den Hartog vertelde op Radio 1 dat Orlando wel vaker een date heeft, maar haar altijd laat weten waar en met wie hij is. Maar die zondag wist ook Noha van niks.

Bloemen een een foto van Orlando Boldewijn bij de plek waar de zeventienjarige jongen in het water gevonden is. De politie tast nog in het duister over de omstandigheden rond zijn dood.

We weten nog steeds niet wat er precies met Orlando is gebeurd en of het iets te maken had met de dates. Feit is wel dat de politie er rekening mee houdt dat mensen het moeilijk vinden zich in deze zaak te melden (mochten ze iets weten). Waarom? Vanwege de associatie met Grindr en homoseksualiteit.

Het heikele punt

En dat is volgens mij precies het heikele punt. Rondom homodaten hangt in Nederland nog steeds een zweem van geheimzinnigheid. Het gebeurt vaak onder de radar, buiten het oog van vrienden en familie en via datingapps zoals Grindr.

Dit is een probleem. En volgens mij heeft dat alles te maken met de acceptatie van lhbti’ers in Nederland. Twee jongens hand in hand over straat, een kus aan de bar - in theorie moet het overal in ons land kunnen. Net als bij onze heterovrienden. Maar toch voelt het voor veel lhbti-jongeren niet zo.

Lees ook:

Xeverio kreeg een baksteen naar zijn hoofd

Nog maar één maand geleden werd de 24-jarige Xeverio Valies in de Amsterdamse metro voor homo uitgescholden en met een baksteen op zijn hoofd geslagen. Dit is geen losstaand incident. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat 30 procent van de homoseksuele vrouwen en 22 procent van de mannen zich onveilig voelt op straat. Het aantal aangiftes van homogeweld neemt toe en dat terwijl veel slachtoffers niet eens aangifte durven te doen volgens de politie.

Schaamte en angst

Als je in de applicatie langs de profielen scrolt, zie je dat een behoorlijk deel van de mannen bewust geen herkenbare profielfoto heeft. Waarom? Schaamte en angst zijn ook anno 2018 voor veel biseksuele- en homomannen maar wat herkenbare emoties. Jezelf zijn is geen vanzelfsprekendheid. Dat wordt vaak over het hoofd gezien in een ‘op papier’ perfect homovriendelijk land als Nederland.

Ook ik spreek liever af bij iemand thuis

Redacteur Thomas de Man

En waar we heterojongeren vaak op het hart drukken altijd in het openbaar af te spreken op een eerste date, is dat in de lbhti-wereld anders. Afspreken via Grindr gebeurt vaak bij iemand thuis. De buitenwereld blijft namelijk onvoorspelbaar voor twee mannen die in het openbaar affectie tonen.

Dit moet veranderen

Ook ik spreek liever af bij iemand thuis. Want dan hoef ik geen inschatting te maken van de omgeving, heb ik geen onrustig gevoel in mijn lijf. Maar of het daadwerkelijk veiliger is om zomaar bij een vreemde binnen te stappen, laat zich raden. Ja, meestal gaat het goed. Soms ook niet. Hoe fijn zou het zijn als jongens zoals Orlando en ik dat risico niet hoeven te nemen? Dat we zonder schroom kunnen daten in de echte wereld. Dat we affectie kunnen tonen, zonder gevoel van onveiligheid.

Want juist de onzichtbaarheid van homodaten brengt gevaren met zich mee. Het is dus hoog tijd dat we homodaten écht bespreekbaar maken.

Rust zacht, Orlando.