De foto van deze jonge vrouw en een aanhanger van een extreemrechtse beweging ging de wereld over. Dit is het verhaal achter deze krachtige foto.
Oog in oog
Hij is duidelijk kwaad en geïrriteerd. Zij kijkt hem recht in de ogen, niet angstig maar eerder licht geamuseerd. Deze foto is genomen in Birmingham tijdens een demonstratie van de English Defence League (EDL), een extreemrechtse anti-islamitische organisatie die actief is in Engeland. Hoewel de organisatie vreedzaam protest wil voeren, leiden hun betoging regelmatig tot geweld tussen de EDL en tegendemonstranten.
Who looks like they have power here, the real Brummy on the left or the EDL who migrated for the day to our city and failed to assimilate pic.twitter.com/bu96ALQsOL
— Jess Phillips MP (@jessphillips) 8 april 2017
“Ik besloot in te grijpen”
Waar de meeste mensen toch een beetje zenuwachtig zouden worden van zo'n briesende man voor hun neus, vertrok de jonge vrouw op de foto- die al snel geïdentificeerd werd als Saffiyah Khan - geen spier. Ze vertelde The Guardian dat de foto gemaakt is toen ze een vrouw met een hoofddoek te hulp schoot. Deze vrouw werd omringd door een groep demonstranten van de EDL, nadat ze hen racisten genoemd had. “Ze was best een kleine vrouw,” vertelt Kahn. “En toen ik me realiseerde dat niemand haar ging helpen en dat ze volledig omringd was door de demonstranten, besloot ik in te grijpen.” Het resultaat: deze krachtige foto.
Maar hier houdt het verhaal niet op
The Guardian regelde een ontmoeting tussen Khan en de vrouw die ze probeerde te beschermen. Dit was de 24-jarige Saira Zafar, die meeliep in een tegendemonstratie met een bord waarop stond: ‘Stop Islamofobie, stop oorlog’. Als ze elkaar voor de eerste keer na die demonstratie ‘in het eggie’ ontmoeten, geven ze elkaar een knuffel.
Solidariteit is zo belangrijk
Geen slachtoffer
“Ik wil je vooral bedanken voor je hulp en dat je me steunde in deze situatie,” zegt Zafar. “We hebben alle twee laten zien dat we niet bang zijn om ons te laten horen. Moslimvrouwen zijn niet - zoals mensen vaak denken - weerloze slachtoffers. We zijn sterk en we zijn niet snel geïntimideerd.”
Als dit geen inspiratie is...
Het gesprek tussen deze twee vrouwen is inspirerend en laat zien dat je altijd iets kan doen om iemand te helpen. Of zoals Khan zelf zegt: “Er is geen excuus om niets te doen in zo’n situatie.(...) Solidariteit is zo belangrijk.”