“Deze overwinning is voor alle vrouwen in Tunesië,” zei Souad Abderrahim na haar overwinning. Deze kersverse burgemeester schrijft nu al geschiedenis.

Souad Abderrahim is de nieuwe burgemeester van Tunis

Afgelopen dinsdag mocht de 54-jarige Souad Abderrahim er een klinkend wapenfeit op haar cv bijschrijven: ze werd de eerste vrouwelijke burgemeester van de Tunesische hoofdstad Tunis. En dat is best wel wat.

Over de hele wereld werd jubelend gereageerd, zoals activist Amira Yahyaoui die fijntjes opmerkt hoe bijzonder dit is.

First women in history to be ELECTED mayor of an Arab Capital, and that changes everything, especially the power of such a success.

— Amira Yahyaoui (@Mira404) 3 juli 2018

Maar wie is deze vrouw eigenlijk? Abderrahim is een voormalig wetgever en oud-apotheker. Ze is een onafhankelijk kandidaat, al werd ze wel gesteund door de gematigde islamitische Ennahda-partij. Deze partij pleit voor een scheiding van religie en politiek en doet afstand van de politieke Islam.

Sinds dinsdag is Abderrahim dus de eerste van een zestal vrouwen van de Ennahda-partij die daadwerkelijk een burgemeestersverkiezing heeft gewonnen. Haar voornaamste tegenstander was Kamel Idir van de partij Nidaa Tounes, die in 2012 door de Tunesische president werd opgericht. In Tunis worden burgemeesters niet direct gekozen, maar door de gemeenteraad. Ze won met 26 stemmen, terwijl Idir maar 22 stemmen kreeg.

Souad Abderrahim houdt haar eerste persconferentie

“We hebben transparantie gekozen als slogan,” vertelde Abderrahim. En tijdens haar campagne zei ze tegen journalisten van The Associated Press dat “het schoner maken van de hoofdstad en het planten van meer bomen” haar eerste prioriteiten zijn.

Een voorvechter voor vrouwenrechten

Ook presenteert Abderrahim zich als een voorvechter van vrouwenrechten. Zo benadrukte ze hoe belangrijk het is om vrouwelijke politieke kandidaten naar voren te schuiven. “Dat laat een belangrijke boodschap zien: dat vrouwen in mijn land er mogen zijn,” aldus de kersverse burgemeester.

Ze draagt geen hoofddoek, wat in Tunesië redelijk normaal is voor vrouwen in de overheid. De Tunesische overheid heeft in 2006 namelijk een campagne gelanceerd, waardoor vrouwen worden ontmoedigd om een hoofddoek te dragen in publieke ruimtes.  

Lees ook:

Tunesië doet het überhaupt best goed op het gebied van vrouwenrechten. The New York Times schrijft: “Tunesië is het meest vooruitstrevende land van alle Arabische staten, wat betreft vrouwenrechten. Na de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1956, zorgde hun eerste president Habib Bourguiba er al voor dat sommige principes van gelijkheid tussen man en vrouw, vastgelegd werden in de grondwet.”

Souad Abderrahim

Tegen alleenstaande moeders

Het land lijkt met de verkiezing van Abderrahim dus een progressieve burgemeester rijker. Toch zitten er ook wat smetten op haar blazoen. Zo zei ze in een interview op 9 november 2011 dat alleenstaande moeders een “plaag voor de Tunesische maatschappij zijn”. Hierdoor kreeg ze de bijnaam ‘Souad Palin’ als referentie naar Sarah Palin.

 

Of je het nou eens bent met haar standpunten of niet, een historische gebeurtenis is het zeker.