Je kan het je niet meer voorstellen… In de kroeg, het vliegtuig, de trein en op kantoor: het was op al die plekken doodnormaal om zo af en toe een sigaret op te steken. Tijden veranderen en de coronacrisis laat zien dat de mensheid adequaat kan ingrijpen. Wetenschapper Andrew Simms is klaar voor de volgende stap: we moeten onze liefdesrelatie met auto’s gaan beëindigen...
Het 'stuur' moet om
"Ik vind dat we, net als op sigaretten, een waarschuwingssticker op auto's moeten plakken", zegt Andrew Simms, wetenschapper en bestuurder bij The New Weather Institute. In een nieuwe video van BBC Ideas legt hij de vinger op de zere plek. Want als het regent pakken we toch even snel de auto? En met die harde wind stappen we toch niet op de fiets?
Het is tijd om het roer om te gooien, stelt hij. We moeten ons bewust worden van de gevaren. "Op de sigaretten vinden we tegenwoordig waarschuwingen, die zonder mededogen vertellen hoe schadelijk het roken is voor je gezondheid en voor de mensen in je omgeving. Waarom hebben we die stickers niet voor auto's? Om ons te helpen herinneren aan de vervuiling die het voertuig met zich meebrengt?"
De pandemie als eye-opener?
Het moet een wonderlijk gevoel zijn geweest voor moeder aarde. Tijdens de eerste piek, toen veel landen over de hele wereld in lockdown gingen, daalde de uitstoot van koolstofdioxide met maar liefst 17 procent, vertelt Simms in de video. Een daling van zeventien miljoen ton koolstofdioxide-uitstoot. Ik hoor je denken: ik heb werkelijk geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen. Een ton CO2 uitstoot staat gelijk aan ongeveer 6000 km autorijden met een dieselwagen of de gemiddelde uitstoot van een passagier op een vliegretourtje Parijs-New York. En dat dan keer zeventien miljoen…
"Als we te maken krijgen met een serieuze bedreiging, is het normaal om ons aan te passen", zegt Simms, waarmee hij doelt op de huidige pandemie uitbraak. "We doen er alles aan om onszelf, familie en vrienden te beschermen. Maar waarom laten we de pandemie genaamd luchtvervuiling rustig doorrazen, terwijl we er echt iets aan kunnen doen?"
Wat cijfers die je liever overslaat
"Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de luchtvervuiling van auto's bijdraagt aan vroegtijdige sterfgevallen van een half miljoen mensen in Europa", vertelt de video van BBC Ideas. De impact van de vervuiling is nogal verontrustend te noemen. "De vervuiling zorgt voor hartaanvallen, beroertes en astmaklachten", en daar stopt het niet…
De uitstoot van de koolstofdioxide heeft een flinke vinger in de pap als het gaat om klimaatverandering. "Je hoeft maar 500 meter te rijden in een gemiddelde auto om één kilo gletsjerijs te laten smelten." En bedenk dan even hoeveel auto’s er as we speak van A naar B rijden…
Simms sluit af met een dringend advies: denk na of het écht nodig is om de auto te pakken. Ook al lijkt jouw ritje misschien een druppel op de gloeiende plaat, dat ritje kost wel één kilo gletsjerijs… En of we over tien jaar rondrijden met een waarschuwingssticker op onze autodeur? De tijd zal het leren.