Ongesteld? Lang niet altijd een feest. Daarom kunnen we het onszelf maar beter zo comfortabel mogelijk maken. Tampons, maandverband, organic cups, maar ook - misschien minder bekend - menstruatie ondergoed: de keuze is reuze. Benieuwd naar die laatste optie? We nemen je mee in de wereld van 'period pants'.
Mocht je nog nooit van de term menstruatie ondergoed hebben gehoord, dan klinkt het misschien niet direct aantrekkelijk. Is zo’n onderbroek niet vies? Voelt het niet als een luier? Lekt het niet door? En waar koop je die dingen? Bij de eerste ontmoeting met dit product zijn dit allerlei potentiële vragen die kunnen oppoppen. Gelukkig heeft The Guardian gesproken met vrouwen over hun ervaringen, zodat er een hoop vragen kunnen worden beantwoord!
Hoe werkt dat?
Verschillend per model bestaat het ondergoed uit drie of vier lagen, voorzien van antibacteriële middelen, waardoor je volgens verkopers niet bang hoeft te zijn voor geurtjes. De bovenste laag vangt de vloeistoffen op en voert deze af naar de volgende laag. En doorlekken dan? Daar is ook iets op bedacht: de onderste laag bestaat uit een waterbestendige en ademende gel zodat het vocht nergens naartoe kan. So far, so good, toch?
Het voelde ook niet vochtig
Eerder was het menstruatie ondergoed nogal een niche: niet echt toegankelijk, flink aan de prijs en al helemaal niet vindbaar in je lokale winkel. Eind 2020 loopt de 53-jarige Britse Janet (niet haar echte naam) in de supermarkt tegen het menstruatie ondergoed aan - gewoon tussen de dameshygiëne producten. Voor een vriendelijk prijsje van 14 euro besluit ze het erop te wagen. "Eerst was ik sceptisch", zegt ze. "Ik dacht dat ik het ondergoed net zo vaak zou moeten wisselen als gewoon maandverband. Maar er ontstonden geen gekke geurtjes en het voelde ook niet vochtig."
Milieubewust ongesteld
Veel vrouwen zijn zich steeds meer bewust van de impact van tampons en maandverband op het milieu. Producten die je één keer gebruikt om vervolgens op de vuilnisbelt te belanden. Women's Environmental Network schat dat er alleen al in Engeland jaarlijks zo'n twee miljard menstruatieproducten worden weggegooid. Maar dat geldt dus niet voor dit ondergoed. Je draagt het - volgens verschillende verkopers zo’n tien tot twaalf uur - spoelt de onderbroek daarna uit met koud water, om 'm vervolgens gewoon in de wasmachine te gooien. Goed voor het milieu én voor de portemonnee.
In een maand tijd stegen de verkoopcijfers met 319 procent
En mede dankzij die inzichten lijkt dit product bij veel vrouwen aan te slaan. Volgens internationaal marktonderzoeksbedrijf Mintel koos 15 procent van de menstruerende vrouwen in 2020 voor een milieuvriendelijk product. Een Britse drogisterijketen startte afgelopen juni met de verkoop van de period pants en zag de verkoopcijfers in een maand tijd stijgen met 319 procent.
Toch staan niet veel vrouwen direct te springen bij het idee. Best begrijpelijk, als je het ons vraagt. De gedachte aan een bebloede onderbroek is niet meteen aantrekkelijk. Dat vond ook de 32-jarige Heather, maar toch is zij nu om. "Ik heb tot nu toe helemaal geen problemen gehad met doorlekken", vertelt ze. En ook Shomi heeft het product ontdekt. "Omdat ik dit jaar thuis werkte, was het voor mij een goed moment om het eens te proberen zonder het risico van ongelukjes of schaamte", vertelt de 26-jarige. Voor haar was het niet het milieuaspect dat haar over de streep trok, maar het comfort. "Het voelt gewoon als normaal ondergoed." En dát, klinkt dan wel weer aantrekkelijk.
Niet alleen in Engeland, ook in Nederland maakt menstruatie ondergoed haar intrede. Bij verschillende verkopers (denk aan een HEMA, Primark, Lotties en Libresse) zijn de onderbroeken voor een vriendelijk prijsje te krijgen. En nee, je hebt dan niet meteen een grote oma-onderbroek te pakken, ze zijn er in alle soorten en maten. Wat denk jij? Het proberen waard?