Wie had gedacht dat onze manier van ‘uit de auto stappen’ in de Verenigde Staten een hit zou worden? De Amerikanen hebben eigenlijk ook groot gelijk, want er worden namelijk levens mee gered! Lees hier hoe.

Man in auto

Het is voor ons zó gewoon dat je het waarschijnlijk niet eens doorhebt dat je het doet. Tijdens onze rijlessen leren we allemaal hoe je veilig uit een auto stapt als bestuurder. Je doet de deur open met je rechterhand, want zo draai je automatisch met je gezicht naar de straatkant en zie je het op tijd als er een fietser aankomt. Logisch, toch? Nou, in het buitenland is dat dus helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Deze Amerikaan gelooft er in

The New York Times schrijft over Michael Charney, gepensioneerd arts en toegewijd fietser uit Massachusetts. Hij is deze ‘Nederlandse techniek’ volop aan het promoten onder de noemer ‘Dutch Reach project’. Hij startte met zijn project nadat een 27-jarige student in 2016 in zijn wijk overleed na een verkeersongeluk. Ze kreeg een klap in haar gezicht van een autodeur die plots werd open gezwaaid. Triest genoeg was ze lang niet de enige die dit overkwam. In precies dezelfde wijk gingen een aantal andere fietsers haar al voor.

Lees ook:

Het aantal ongelukken met fietsers neemt in de Verenigde Staten toe. En volgens dit onderzoek, dat werd gedaan in Vancouver in 2015, vallen de meeste slachtoffers door het onvoorzichtig openen van autodeuren. Het lijkt niet zo gevaarlijk, tegen een autodeur botsen van een auto die stilstaat. En exact daarom wordt er zo onvoorzichtig mee omgegaan. Met dodelijke slachtoffers tot gevolg.

Nu ook in Amerika

Charney is actief bezig met de methode aan de man te krijgen, zo is hij met zijn verhaal in The New York Times gekomen. En zijn acties hebben succes! De ‘Dutch Reach’ is inmiddels onderdeel van verschillende Amerikaanse trainingen over veilig fietsen. Ook wordt de methode in de staten Massachusetts en Illinois aangeleerd tijdens de officiële rijlessen.

Tof om te horen dat iets wat zo gewoon is voor ons, zo effectief blijkt te zijn toch? We wensen Charney alle succes met zijn acties en hopen dat hij nog veel meer levens gaat redden.