Het Veiligheidsberaad kwam bijeen. Niet alleen om de verlenging van de avondklok te bespreken, maar ook om het te hebben over dat andere onderwerp dat ons land in zijn greep houdt: schaatsen op natuurijs.
De avondklok wordt verlengd. Tot en met twee maart kun je niet zonder geldige reden tussen negen uur 's avonds en half vijf ‘s ochtends de straat op. "Gegeven de omstandigheden die nog steeds gelden voor bijvoorbeeld die Britse mutant, kunnen wij het goed begrijpen dat dit besluit wordt genomen", zegt voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls. "We hebben de afgelopen weken gemerkt dat de maatregel goed uit te voeren is en dat de meeste mensen zich er keurig aan houden."
Geen wedstrijden
Toch was de avondklok niet het enige prangende onderwerp dat besproken moest worden. "Er is ook veel gesproken over schaats- en ijspret", aldus Bruls. "Schaatsen wordt natuurlijk op dezelfde manier behandeld als wandelen of hardlopen. Schaatsen, en sneeuwpret hebben in zijn algemeenheid is prima, maar geen wedstrijden of grote publieksbijeenkomsten. Dat zou natuurlijk wel raar zijn als je dat met schaatsen wel gaat toestaan, terwijl je dat bij alle andere evenementen verboden hebt. Dan gaat het over de geloofwaardigheid als Nederlandse overheid."
Publieksevenementen, dat kan écht niet
De grote wens van de Nederlandse bevolking is doorgedrongen tot de Tweede Kamer. We willen het ijs op. "Ik denk ook dat een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking af zou willen van het advies om slechts met één iemand op bezoek te gaan", reageert Bruls. "Volgens mij is ook niemand vanuit de grond van hun hart gelukkig met een avondklok. Niemand wil die anderhalvemeter bepaling. Maar die maatregelen zijn genomen omdat we het nodig vonden. Je moet heel erg opletten om daar nu uitzonderingen op te maken. We kunnen natuurlijk kijken wat er voor topsporters nodig is, maar publieksevenementen, dat kan écht niet. Dat zou de geloofwaardigheid van het beleid onderuit halen."
"Schaatsen op zich, sneeuwpret in zijn algemeenheid is prima, maar geen wedstrijden en grote publieksbijeenkomsten", zegt voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls. "Dat kan echt niet, dat zou de geloofwaardigheid van het beleid onderuit halen." #ditisM. pic.twitter.com/5r7OPOrplZ
— Margriet van der Linden (@dit_is_M) February 8, 2021
'Een voetbalstadion kun je afsluiten'
"Ik denk dat de discussie uiteindelijk niet zo zeer gaat over wie er wel of niet mag deelnemen aan de wedstrijd, dat is namelijk nog vergelijkbaar met een voetbalwedstrijd. Maar daar houdt de vergelijking dan ook op. Een voetbalstadion kun je goed afschermen en dan komt er niemand binnen. Maar is er werkelijk iemand in dit land die denkt dat we tientallen kilometers aan tocht kunnen afschermen zodat er niemand bij kan?"
"Wij kunnen niet honderdduizenden mensen thuishouden. Bij zoiets als de Elfstedentocht - hoe fantastisch het ook zou zijn - kun je niet met droge ogen volhouden dat dat lukt."
Bekijk hier het hele gesprek: