In stilte werd op 31 maart in Hongarije een 'antitransgender' wetsvoorstel ingediend. Nu is de wet aangenomen en de verontwaardiging is groot. Amnesty International gaat de strijd aan: "Dit is een stap terug in de tijd", schrijft de mensenrechtenorganisatie. Inmiddels is er een petitie gestart en politici in het Europees Parlement spreken zich fel uit. Deze strijders laten het er niet bij zitten...
Even terug, wat betekent deze wet eigenlijk?
Misschien klinkt de datum 31 maart bekend in de oren: het is namelijk de dag van Internationale Transgender Zichtbaarheid. Sinds dit jaar ook de dag waarop de Hongaarse 'antitransgenderwet' werd ingediend. Met de wetswijziging staat er voortaan in officiële Hongaarse documenten 'geslacht bij geboorte', in plaats van 'geslacht'. Hierdoor wordt het transgenders onmogelijk gemaakt om de genderidentiteit wettelijk te veranderen. "De regering ontmenselijkt ons", zegt Eszter Berencsi eerder deze week tegen de Volkskrant. Eszter is één van de weinige Hongaarse transgenders bij wie geslachtsverandering wél mocht plaatsvinden, nu staat ze op tegen deze nieuwe wet.
Transvanilla verzet zich tegen Orbán
Eszter is niet de enige die zich kritisch uit. De Hongaarse transvereniging Transvanilla Association heeft een petitie gestart om zich te verzetten tegen de grillen van de Hongaarse politiek onder leiding van premier Viktor Orbán. De petitie pleit voor wettelijke erkenning van geslachtsveranderingen. "Wij dringen erop aan om deze actie van de Hongaarse regering te veroordelen, om alle tools aan te grijpen om Hongaarse transgenders te beschermen en om de fundamentele mensenrechten te waarborgen", schrijft de vereniging.
Niet alleen online, ook op straat verenigen mensen zich. Om steun te betuigen aan de LGBTQ+ community hebben activisten zich verzameld tegenover het huis van de premier. Uitgerust met protestborden en regenboogvlaggen laten ze zien dat zij zich niet uit het veld laten slaan.
️BREAKING: LGBTQI-activists are gathering in front of the residence of the Hungarian president to protest the adoption of #Article33 - on banning legal recognition for transgender and intersex people.
They are respecting 1,5m social distancing. pic.twitter.com/LjErZmFXIY— Rémy Bonny (@RemyBonny) May 19, 2020
Politieke steun
Mensenrechtenorganisaties en transverenigingen staan niet alleen, ze kunnen ook rekenen op de nodige politieke steun. Binnen het Europees Parlement spreken politici zich fel uit tegen de wetswijziging van Orbán. De Duitse Terry Reintke gaat er met gestrekt been in - goed voorbeeld doet volgen, hopen wij. "Je dient je aan te passen aan onze normen, of wij zorgen ervoor dat je je aanpast", is volgens Reintke hetgeen dat de Hongaarse Regering uitdraagt met deze wet. "Maar daar gaan jullie het niet mee winnen", stelt de politicus. "Dit continent gedijt op vrijheid en diversiteit, en daar blijven wij voor vechten", zegt Reintke.
Today, the Hungarian Parliament will vote on the proposal to ban legal gender recognition.
‼️This is an open attack on the rights of trans and intersex people.
Show your solidarity with the community in Hungary today:
BE LOUD AND DEFEND FREEDOM AND DIVERSITY.#drop33 pic.twitter.com/dL3X2IMWd2— Terry Reintke (@TerryReintke) May 19, 2020
Of de internationale steunbetuigingen en politieke statements hun vruchten zullen afwerpen, zal de tijd ons leren. Voor nu kunnen we stellen dat de protesten een dappere steunbetuiging zijn...