Lange tijd was het niet meer dan een mythe, maar nu wordt het steeds realistischer: een ‘first man’ in het Witte Huis. Maar hoewel er voor potentiële ‘first ladies’ handboeken vol zijn geschreven met ongeschreven regels, moeten hun mannelijke tegenhangers het wiel zelf uitvinden. The Washington Post stelt de zes kandidaten voor en legt uit wat deze heren moeten doen om kans te maken.

Zes kanshebbers om de eerste ‘first husband’ te worden

De verkiezingscampagnes in de VS zijn recent losgebarsten en de eerste nationale debatten zijn de revue al gepasseerd. Niet alleen vallen de Democratische kandidaten op door de grote aantallen waarmee ze zich in de strijd mengen, ook de schare vrouwelijke kandidaten maakt indruk. 

Maar los van de vraag of de VS in eindelijk klaar is voor een vrouwelijke leider, zijn we ook benieuwd hoe het land aankijkt tegen de rol van zijn of haar echtgenoot. Wat verwacht Amerika van haar mogelijk allereerste ‘first man’

Volgens professor Kelly Ditmar van Rutgers University gaat de meerderheid van de Amerikanen er vanuit dat “mannen de dominante rol vervullen in klassieke man-vrouw relaties”. Ze vraagt zich daarom af of kiezers het klakkeloos zullen accepteren dat een vrouwelijke presidentskandidaat zich dominant opstelt. Misschien vinden ze het wel heel vreemd. 

Strategische toneelstukjes

In presidentiële campagnes draait alles om schone schijn, volgens Dittmar. Daarom zullen de mannelijke echtgenoten misschien wat vaker achter de schermen blijven, in plaats van op het podium stralen. Kandidaten willen niet riskeren dat het publiek denkt dat de man teveel invloed heeft en aan de politieke touwtjes trekt. Ook al is zijn vrouw degene die president hoopt te worden. 

Volgens de professor zit de kans er dik in dat de strategische breinen achter de diverse campagnes hun kandidaten adviseren om ‘meneer’ maar even achterwege te laten. Dat een mannelijke echtgenoot de kandidaat overschaduwt is waarschijnlijker dan wanneer de rollen zijn omgedraaid.

Van de zes vrouwelijke kandidaten zijn er vijf getrouwd, daarnaast is ‘Mayor Pete’ Buttigieg ook getrouwd met een man. Wat weten we over de zes mannen die kans maken op een kamer in the East Wing - oftewel de plek waar de first lady normaal gesproken haar intrek neemt?

‘Bruce Mann, First Man’

Senator Elizabeth Warren is al bijna veertig jaar getrouwd met Bruce Mann. Hij werkt als professor aan de rechtenfaculteit van de prestigieuze universiteit Harvard. Tijdens de campagne houdt hij zich tot op heden gedeisd. Hij gaat niet in op interviewverzoeken. Ook al vergezelt hij Warren tijdens haar campagne, doet hij in tegenstelling tot potentiële first ladies geen eigen campagnetour. Toch heeft Mann al een schare fans weten te verzamelen, die juichen hem toe: 'Bruce Mann, First Man!'

Bruce Mann, First Man

Chasten Buttigieg heeft een voorsprong

De meeste echtgenoten in dit rijtje zijn stukken minder bekend dan hun partner. De meest prominente rol van het stel is weggelegd voor Chasten Buttigieg. Hij is de echtgenoot van Pete Buttigieg, ook wel bekend als Mayor Pete van South Bend. 

Amanda Hunter is onderzoeksdirecteur van de Barbara Lee Foundation, dat vrouwelijke kandidaten steunt. Zij denkt dat deze voorsprong is ontstaan omdat het huwelijk van de Buttigieg’s niet hoeft te voldoen aan de traditionele verwachtingen wat betreft de rolverdeling tussen man en vrouw. Chasten Buttigieg is daarom niet bang om een publieke speech te geven tijdens de campagne, hij praat enthousiast met de pers én gebruikt zijn eigen Twitteraccount om met kiezers te communiceren.

Chasten Buttigieg is de meest opvallende first husband

Mr. Kamala Harris

Onder de vrouwelijke kandidaten is de echtgenoot van Kamala Harris het meest zichtbaar. Douglas Emhoff wordt in de volksmond ook wel Mr. Kamala Harris genoemd. Hij heeft een publiek Twitteraccount en deelt regelmatig lovende tweets over Kamala. Zo nu en dan laat hij ook zijn gezicht zijn tijdens evenement rondom haar presidentscampagne, waar hij zich zelfs weleens aan een speech heeft gewaagd. 

John Bessler is de echo van zijn vrouw

Senator Amy Klobuchar is getrouwd met John Bessler. Hij spreekt zo nu en dan ten behoeve van zijn vrouw. Maar dan wel tijdens kleine evenementen. Bijvoorbeeld wanneer er kleine groepen Democraten bij elkaar komen. “Op een gegeven moment heeft het voordelen om je op te splitsen”, zei Bessler over zijn rol. “Op die manier kun je op meer plekken komen.” 

Ook al heeft hij geen professionele training gehad, lijken zijn speeches aardig op die van Klobuchar, schrijft The Washington Post. “De boodschap die ik over wil brengen is dat Amy van alle Democratische senatoren het meest effectief is”, zegt Bessler over de inhoud van zijn toespraken.

John Bessler is een echo van zijn vrouw

De echtgenoot van Klobuchar voelt er weinig voor om persoonlijke anekdotes te delen. Wanneer hem gevraagd wordt welke eigenschappen zijn vrouw een goede presidentskandidaat maken, zegt hij: “Ze werkt héél hard.” En hij voegt toe dat “ze veel ballen tegelijk in de lucht kan houden”. 

Wie is Jonathan Gillibrand?

Senator Kirsten Gillibrand is de enige kandidaat met jonge kinderen die nog naar school gaan en thuis wonen. Haar man is een Brits-Amerikaanse zakenman, die vooralsnog lekker onder de radar vertoefd. Hij is volgens The Washington Post zelfs zo onzichtbaar dat als je zijn naam zoekt op Twitter, de zoekresultaten alleen maar andere Jonathans laten zien die iets over Kirsten Gillibrand zeggen.

Wie is Jonathan Gillibrand?

Abraham Williams maakt zich nuttig

Kandidaat Tulsi Gabbard houdt een groot praktisch voordeel over aan haar man Abraham Williams. Hij is filmmaker en verantwoordelijk voor alle videobeelden die in haar campagne worden gebruikt. Williams blijft verder voornamelijk achter de schermen en vervult tot op heden geen ceremoniële rol als ‘first man’-kandidaat.

Abraham Williams maakt zich nuttig

Volgens Amanda Hunter hebben alle mannen een pittige kluif aan deze verkiezingen. Ze moeten de kwaliteiten van hun echtgenoten benadrukken zonder ze onbedoeld te overschaduwen of te benadelen in het proces.

Vrouwen moeten zich keer op keer bewijzen

Amanda Hunter

Hunter: “Voor alle vrouwelijke kandidaten gelden compleet andere spelregels in hun weg naar het Witte Huis. Bij mannelijke kandidaten wordt er vaak vanuit gegaan dat je gekwalificeerd bent voor de baan, vrouwen moeten dat keer op keer bewijzen.”

Ondertussen lopen de mannen zich warm voor een leven in DC. Zo grapte Chasten Buttigieg dat hij zich zal bekommeren om het nieuwe serviesgoed in het Witte Huis. En John Bessler droomt van typische ‘first lady-initiatieven’, zoals een programma om schoolkinderen te helpen met schrijven of communiceren. 

Kandidaten worden bedolven onder liefde

Politiek consultant Martha McKenna ziet ook een campagnestrategie ontvouwen: “Ze zwijmelen over de liefde voor hun echtgenoten. Chasten zwijmelt over Pete. Doug benadrukt keer op keer hoeveel hij van Kamala Harris houdt en haar bewondert.”

De wereld wordt hier beter van

Martha McKenna

Valt deze tactiek in de smaak bij het Amerikaanse volk? Volgens McKenna zou dat best eens kunnen. Zeker vrouwelijke kiezers zijn er volgens haar he-le-maal klaar mee hoe Trump en zijn regering vrouwenrechten kleineren en wegzetten. “In onze wereld zijn er niet veel rolmodellen die zo open en eerlijk zijn over de liefde voor hun vrouwen - vrouwen die ook nog eens belangrijke professionele carrières hebben.” De potentiële ‘first husbands’ zijn wat haar betreft dan ook een hoognodige frisse wind. “De wereld wordt hier beter van”, vervolgt McKenna. “We hebben meer hype men nodig in dit leven.”

Afhankelijk van de verkiezingen in 2020 kan het nog best een poos duren voordat er écht een first man komt. Maar de hype men, oftewel mannen die hun ambitieuze vrouwen bewonderen en liften, gaan we wel al zien tijdens de campagnes. En dat is volgens The Washington Post ook al wat waard.