Je kan er bijna niet aan ontkomen in de Amerikaanse media: het onderzoek van Robert Mueller naar Russische inmenging. Maar volgens Vox hebben millennials er genoeg van. Zij maken zich zorgen om andere problemen.

Waarom millennials niet zitten te wachten op nieuws over Trump en Rusland

“Telkens keer als ik bij mijn vader en stiefmoeder over de vloer kom in de afgelopen jaren, gaat het gesprek al snel over president Trump en de ‘vreselijke dingen’ die zijn regering nu weer had gedaan”, zegt schrijver Aaron Freedman in een opinie voor Vox. “Ik kom uit een progressief gezin en als het over politiek gaat, zijn we het meestal met elkaar eens.”

Zuchten als de naam Mueller valt

Maar de afgelopen tijd was er één onderwerp waar Freedman niet op zat te wachten. “Als het onderzoek van Mueller wordt aangesneden, slaak ik steevast een diepe zucht om vervolgens naar het eten op mijn bord te staren”, schrijft hij.

Vrijwel altijd hebben zijn vader en stiefmoeder de televisie aanstaan op MSNBC, oftewel de zender die het onderzoek naar Trump en Rusland het meeste aandacht geeft. “Eén op de drie keer dat de naam van Trump valt, gaat dit gepaard met die van Mueller”, aldus Freedman. “Ik bel mijn vader expres niet meer doordeweeks tussen 21:00 uur en 22:00 uur ‘s avonds omdat ik weet dat hij dan naar The Rachel Maddow Show kijkt.” Een programma die de kroon spant als het gaat om aandacht voor Mueller en het onderzoek naar Russische inmenging.

Babyboomers aan de buis gekluisterd

De media-aandacht voor het onderzoek reikt verder dan de beeldbuis van Freedman z’n ouders. Volgens onderzoek ging 55 procent van de nieuwsuitzendingen de afgelopen tijd over Trump en Rusland. Niet zo gek, vindt Freedman. “Het is makkelijk om je te laten meevoeren door nieuws dat gemaakt wordt rondom dit soort intriges, samenzwering en buitenlandse geheime diensten”, denkt hij. “Zeker voor babyboomers zoals mijn ouders, die het grootste kijkersaandeel voor hun rekening nemen.”

Robert Mueller

“Zo interviewde NPR recentelijk een aantal ouderen in een verzorgingstehuis”, vervolgt Freedman. “Daar werd gebeden om nog iets langer te leven, zodat ze het uiteindelijke rapport en de conclusies van Mueller nog konden meemaken.”

Millennials denken aan grotere problemen

Maar voor jongere Amerikanen ligt dit écht anders, denkt Freedman. Minder dan eenderde van millennials volgde het onderzoek nauwgezet. En dat komt niet alleen doordat millennials minder televisie kijken. “Een andere belangrijke verklaring is dat jonge mensen zich vaker zorgen maken om de andere, meer structurele problemen in het land”, schrijft hij. “Denk maar aan klimaatverandering, gewelddadig racisme en economische ongelijkheid.”

De schrijver denkt dat zijn generatie de catastrofale gevolgen van klimaatverandering waarschijnlijk mee zal maken. “Mijn vrienden en ik zeggen soms voor de grap dat we van een sneeuwerige dag willen genieten in New York, zolang ze er nog zijn”, schrijft hij voor Vox.

Hongersnood, zeespiegelstijging en economie

“Als je bedenkt dat mondiale hongersnood, een stijgende zeespiegel en een dystopische economie in het vooruitzicht liggen, is het bijna onverantwoordelijk dat media zoveel aandacht geeft aan één strafrechtelijk onderzoek”, vindt Freedman. “Met alles wat er gebeurt in de wereld zijn Russische 'social media trolls' niet de grootste bedreiging voor de democratie, lijkt me.”

Waarom millennials niet zitten te wachten op nieuws over Trump en Rusland

De grootste sociale bewegingen in de afgelopen jaren werden georganiseerd door jonge mensen. Denk maar aan de March for our lives, die werd georganiseerd door de scholieren die de Parkland school shooting overleefden. Maar ook de recente klimaatmars van scholieren. “Geen van deze bewegingen hebben iets met Rusland of het onderzoek te maken”, stelt Freedman.

Hij denkt dat millennials zich wel degelijk bezighouden met het beleid van de huidige regering. “Maar alleen het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen reflecteert niet waar de prioriteiten liggen voor mijn generatie”, schrijft hij.

Steeds meer millennials zijn ‘socialist’

Zijn vader maakt zich zorgen om het feit dat Trump en zijn normen en waarden ‘on-Amerikaans’ zijn. Maar dat is te naïef, volgens Freedman. Het medicijn voor de problemen in Amerika zal niet komen uit één onderzoek of rapport, denkt hij. Volgens Freedman is het nodig dat de politiek een grote metamorfose ondergaat. “Het is niet voor niets zo dat één op de drie millennials zichzelf tegenwoordig ‘socialist’ noemt”, sluit hij zijn betoog.

Ook al wordt het betoog van Freedman gekleurd door een duidelijke politieke voorkeur, toch biedt zijn opiniestuk een interessante andere invalshoek op het nieuws over het onderzoek van Mueller. Een invalshoek waar lang niet alle Democraten in Washington D.C. het mee eens zullen zijn.

Wil je de rest van het betoog lezen? Dat kan via de link hieronder.