In ons land worden ongelooflijk veel vrouwen seksueel geïntimideerd. En seksisme begint bij de mannen, stelt Philip Huff in het NRC. Dus daar moeten naar hen kijken als we iets willen veranderen.

Foto: Ayo Ogunseinde via Unsplash

Het NRC publiceerde het pleidooi van schrijver waarin pleit voor een reality check onder Nederlandse mannen. Seksisme is hardnekkig, en vrouwen hebben er last van. Maar het begint bij mannen, stelt hij.

We moeten nodig iets aan dit probleem doen, want de cijfers liegen er niet om. Huff: “Een op de zeven vrouwen in Nederland heeft onvrijwillig te maken gehad met vaginale penetratie, een op de acht met orale seks. Ruim veertig procent van de vrouwen heeft ooit een onvrijwillige seksuele ervaring gehad. Dit blijkt uit onderzoek dat in 2015 in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One werd gepubliceerd."

Foto: Philip Huff

Seksistische praatjes

Het is dus goed mis. En volgens Huff begint dit grensoverschrijdende gedrag van mannen al tijdens onschuldige seksistische kletspraat. In alle situaties waar mannen niet worden aangesproken op hun denigrerende woorden en dat wel zou moeten.

“Strak buikje heb je”

Huff: “Enkele jaren terug ging ik voor haar verjaardag met mijn zus lunchen. We zaten met tien van haar vriendinnen aan tafel. Een van hen vertelde dat ze die week op kantoor aan een bureau had gestaan en een zittende, mannelijke medewerker een hand op haar maagstreek legde en zei: 'Strak buikje heb jij eigenlijk'.”

“Ik wist niet wat ik hoorde, maar voor alle vrouwelijke aanwezigen was dit gesneden koek: de rest van de middag kwam het ene na het andere stuitende verhaal voorbij. De gemene deler: geen van deze mannelijke collega’s werd op het moment zelf of later gecorrigeerd, noch door andere collega’s, noch van ‘bovenaf’ (in tegendeel, als het om ‘bovenaf’ gaat, hoorde ik juist over bazen die om naaktfoto’s vroegen).”

Mannen denken dat dit mannelijk is

Gek is het niet, zegt Huff, want de dominante cultuur in onze samenleving is hyper-masculien. Zowel de media, de politiek, de werkvloer, het is normaal om een seksistische, (passief-)agressieve en onderdrukkende houding te hebben naar vrouwen toe.

Mannen die houden van vrouwonvriendelijke grappen

En het alarmerende hieraan is dat onderzoek heeft aangetoond dat mannen die van vrouwonvriendelijke grappen houden seksistisch gedrag en seksueel geweld – dus verkrachting! – tegen vrouwen minder erg vinden dan mannen die niet van dat soort grappen houden.

Kortom: hoe normaler je het vindt om vrouwonvriendelijk te zijn, hoe groter de kans dat je een vrouw ongewild aanraakt. En aan de opvatting over wat normaal is, daar kunnen we iets aan doen, volgens Huff.

Hé, Thierry!

Huff ziet de cursus zo voor zich: “De titel? Simpel: ‘Hoe gedraag ik me als man?’ Thuis, op de werkvloer (dag, Harvey Weinstein), op de tv, als politicus (hé, Thierry), op het internet (hallo, reaguurders!), langs het sportveld (het gaat niet om die rokjes of die paardenstaart maar om het spel), in de kroeg, in de trein, in de spits, of op dat verlaten plein, als het donker is.”

Luister eens naar een vrouw

Phillip Huff

De schrijver heeft ook een idee hoe die cursus er verder uit moet komen te zien. “Een goed begin is de oude vuistregel: Wat niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet. Een foto van jezelf met het bijschrift ‘Zou u hem doen?’ Niet grappig. Niet leuk. Niet doen, dus. Structureel overslagen worden voor een programma, een positie, een partijtje? Niet leuk. Vragen dus, die mensen! In de politiek genegeerd worden? Luíster eens naar een vrouw.”

Ben je benieuwd naar zijn hele pleidooi? Lees zijn stuk via de onderstaande link