Winnie de Poeh, wie was er als kind nou niet fan van deze vrolijke honingsnoeperd? Niets op aan te merken zou je denken, maar in China is Poeh tegenwoordig offline gehaald door de Chinese overheid.

Wat kan er nou mis zijn met Winnie de Poeh zal je nu wellicht denken, maar de Chinese president Xi zag genoeg redenen om de kleine Poeh volledig te boycotten. En die afkeer van de Chinese president,hangt al een tijdje in de lucht.

Toch bereikte het verbod nu pas een hoogtepunt. Waar in eerste instantie alleen nog maar de memes van Poeh en Xi werden gecensureerd, doet de Chinese overheid er tegenwoordig alles aan om de hele mikmak van het web te krijgen. En dat terwijl de makers van Christopher Robin net van plan waren om deze Poeh-film ook in China op de markt te brengen. Dat feest gaat dus mooi niet door.

President Xi en de vergelijking met Winnie

In 2013 werd voor het eerst de vergelijking getrokken tussen Poeh en Xi. Op het wereldwijde web verscheen een foto van president Obama die samen met de President Xi aan de wandel was. Al gauw werd deze foto vergeleken met een fragment waarbij Poeh samen met Teigetje op pad was.

En toen de vergelijking er eenmaal was, stond de kraan wagenwijd open voor nog veel meer komische vergelijkingen en memes. In 2014 volgde er een nieuwe meme van Xi samen met de Japanse premier Shinzo Abe. Dit keer was Poeh niet samen met Teigetje, maar met de altijd sip kijkende Lejoor. En in 2015 werd een vergelijking gemaakt tussen Xi en Winnie tijdens een militaire parade. Dat beeld werd zelfs het meest gecensureerde beeld van het jaar.

I've seen the online comparisons people have made between Chinese President, Xi Jinping, and the loveable 100-acre wood resident, Winnie the Pooh, but has anyone on the internet ever coined the term 'WinnXi JinPooh'?. If not, I wish to submit it for review. #WinnXiJinPooh pic.twitter.com/pvFLxYRci2

— Derek Krahn (@BigCatDerek) 4 juni 2018

Censuur

Hoewel het allemaal vrij onschuldig lijkt, kan Xi de grappen en grollen van de onbekende internetkomieken niet waarderen. In China worden bepaalde boodschappen wel vaker gecensureerd. En jammer genoeg is Poeh vanaf nu ook aan ten prooi gevallen.

En die stevige censuur die eerst alleen werd ingezet voor de memes, gaat nu hardnekkig door. Ook de website van het Amerikaanse televisiestation HBO werd door de Chinese overheid uit de lucht gehaald. Comedian John Oliver stak op deze zender namelijk de draak met de schijnbare gevoeligheid van president Xi door de nodige grappen te maken over president Poeh. Bovendien greep Oliver dit moment maar wat graag aan om even nog wat extra aandacht te vragen voor de slechte mensenrechten in China.

Na de ophef over comedian John Oliver afgelopen maand, is nu de gloednieuwe film Christopher Robin aan de beurt. Hoewel er überhaupt maar 34 buitenlandse films per jaar toegelaten worden tot de Chinese bioscopen, kan deze Poeh-film het door de censuur van Xi al helemaal schudden.

Hoewel het moeilijk te begrijpen is dat een virtuele kindervriend voor zoveel ophef en emoties zorgt, zit er voorlopig niets anders op voor de Chinezen dan het kijken van andere feel good kinderfilms.