Voor het eerst wordt The Passion alleen door de KRO-NCRV uitgezonden. KRO-NCRV vindt het belangrijk dat dit universele verhaal over de liefde voor de ander verteld blijft worden en iedereen aanspreekt – jong, oud, gelovig of niet. Maar wat kunnen we precies van The Passion verwachten? Hieronder de meest gestelde vragen.
Kan er pers/publiek naar de uitzendlocatie komen?
We raden iedereen met klem af om naar de locatie te komen. Het Munsterplein is niet bereikbaar voor publiek. Ook pers die zich niet van te voren hebben aangemeld kunnen de locatie niet bereiken. Dit zal worden gehandhaafd door beveiliging.
Welk verschil gaat de kijker merken nu The Passion alleen onder leiding is van KRO-NCRV?
Het traditionele paasverhaal blijft bij KRO-NCRV in ere. Wel komen in de vernieuwde vertelling extra scenes waarmee we de kijkers gaan verrassen, wordt The Passion interactiever en zijn er in deze editie een aantal Engelse hits te horen die speciaal voor The Passion vertaald zijn naar het Nederlands. Zo is er een nog groter arsenaal aan liedjes, die het verhaal en de emoties in de scenes kunnen vertellen. Daarmee wil KRO-NCRV nog meer kijkers raken en inspireren.
KRO-NCRV wil dat het universele verhaal van The Passion voor iedereen toegankelijk is. Radio-dj Wouter van der Goes verzorgt een live audiodescriptie van The Passion voor mensen met een visuele beperking op NPO Radio 2. Doven en slechthorenden kunnen The Passion live met een gebarentolk op NPO 1 Extra volgen.
Wordt het verhaal bijbelgetrouw verteld?
We vertellen het verhaal volgens de beschrijvingen in het Nieuwe Testament in de Bijbel. Dit verhaal houden we in ere. Daarnaast zorgen we met actuele toevoegingen, extra scenes en herkenbare situaties en muzieknummers dat het voor iedereen relevant is.
Wat houdt het thema in?
Dit jaar heeft KRO-NCRV een bijpassend thema voor The Passion: ‘Ik ben er voor jou’. Hiermee worden mensen door het hele land geïnspireerd om er voor een ander te zijn. Via de social media kanalen van The Passion geven we inspiratietips, delen we verhalen en verbinden we mensen. Wil je meer weten over het thema? Download dan de 'Goede Daden Gids'!
Waarom is gekozen voor dit thema?
We kiezen dit jaar voor dit thema omdat we het belangrijk vinden om naar elkaar om te kijken, zeker in deze tijd. Met het thema ‘Ik ben er voor jou’, willen we mensen liefde en hoop geven.
Welke nummers worden gezongen?
We houden een nummers paar als verrassing, maar we kunnen er ook een aantal bekend maken. Het themalied van dit jaar is een Nederlandse vertaling van dé bekende theme song van de serie Friends: ‘I’ll be There For You’. En Trijntje Oosterhuis zingt de Nederlandse vertaling van ‘Tears in Heaven’ van Eric Clapton. Daarnaast zitten er ook nog veel Nederlandse bekende hits in, van zowel vroeger als van nu. Welke dat precies zijn, zie je donderdagavond 1 april.
Waarom worden er geen christelijke liederen of liederen uit het liedboek gezongen tijdens The Passion?
KRO-NCRV vindt het belangrijk dat dit universele verhaal over de liefde voor de ander verteld blijft worden en iedereen aanspreekt – jong, oud, gelovig of niet. Daarom wordt er gekozen voor bijzondere Nederlandse hits, die binnen de context van The Passion een heel andere lading krijgen. Dit jaar voegt KRO-NCRV voor het eerst ook Engelse hits vertaald in het Nederlands toe.
Zijn de castleden zelf gelovig en is dit belangrijk voor jullie?
We vertellen het verhaal anno 2021. Dat houdt in dat we eigentijdse muziek gebruiken, maar ook dat we een getalenteerde cast hebben die een breed publiek aanspreekt en het verhaal van The Passion over de laatste uren van Jezus kan overdragen. Zo willen we kijkers inspireren en verbinden.
Waarom zijn het niet dezelfde castleden als voor 2020?
Bij de voorbereiding van The Passion voor een nieuw jaar wordt opnieuw gekeken naar de samenstelling van de cast. KRO-NCRV heeft dit jaar gekozen voor een aantal nieuwe elementen, zoals het thema ‘Ik ben er voor jou’, de naar het Nederlands vertaalde Engelse hits en extra scènes. Passend bij deze vernieuwingen is gekozen voor deze gevarieerde groep castleden waarmee we kijkers willen verrassen.
Foto: Sander Mulkens