Villamoord

In het tweede seizoen wordt onthuld dat politie en justitie in Arnhem de wet hebben overtreden om negen mannen veroordeeld te krijgen. Volgens advocaat Paul Acda hebben politie en justitie “willens en wetens de boel belazerd, er is sprake van meineed en er is valsheid in geschrifte gepleegd”.

Een documentaireserie over mogelijk de grootste gerechtelijke dwaling in Nederland. De makers doen onderzoek aan de hand van uniek materiaal, waaronder 160 verhoortapes. Zaten negen mannen jarenlang onschuldig vast?Negen mannen beramen in 1998 een grote inbraak in een Arnhemse villa, waarbij de vrouw des huizes in haar slaapkamer wordt doodgeschoten. Een vriendin van haar raakt licht gewond en wordt voor dood achtergelaten. De negen mannen worden enkele maanden later in de kraag gevat en verdwijnen vervolgens vijf tot twaalf jaar achter de tralies.

Dat is samengevat de roofmoord, die in de volksmond De Arnhemse Villamoord is gaan heten. Maar is het werkelijk zo gegaan? Zijn deze mannen wel schuldig? En zo niet, wat kan er dan wel gebeurd zijn?