Door minder plastic te gebruiken kun je ervoor zorgen dat de plastic soup minder wordt. Want de plastic soup is in Nederland en de rest van de wereld een groot probleem. Veel vogels en vissen gaan dood door het gebruik van plastic.

In de hele wereld wordt er per jaar meer dan 400 miljoen ton plastic geproduceerd. Daarmee kun je zo’n vier keer de wereld rond! Het grootste deel daarvan is plastic voor verpakkingen.

Hoe kun je minder plastic gebruiken? Willem Wever geeft je 10 tips.

 

Tip 1: neem een eigen tasje mee

Tot 1 januari 2016 was een plastic tasje in de winkel altijd gratis. Nu moet je er bij iedere winkel voor betalen. Veel mensen doen dat nog, maar dat is niet nodig. Je kunt het beste een stevige tas van thuis meenemen als je naar de winkel gaat. Als meer mensen dat doen, worden er minder plastic tasjes gebruikt.

 

Tip 2: geen plastic flesjes kopen

Op veel plekken kun je plastic flesjes met water kopen. Maar in Nederland is water uit de kraan gewoon drinkbaar. Zorg dus voor een stevige fles die je zelf kunt vullen met water. Probeer ook zo min mogelijk plastic flesjes met frisdrank te kopen. Kies liever voor een fles met statiegeld, deze worden gerecycled. Dat is beter voor de natuur.

plastic fles

Tip 3: gebruik een broodtrommel

Als je een lunchpakketje maakt voor school of voor onderweg, doe dit dan in een broodtrommel. Als je jouw boterhammen altijd in een plastic zakje stopt, gebruik je veel meer plastic dan nodig is.
 

Tip 4: gebruik geen rietjes in je drinken

Op sommige plekken krijg je een rietje in je drankje, maar ook die zijn vaak van plastic. Probeer dus zo min mogelijk rietjes te gebruiken.

Rietjes

Tip 5: haal groenten en fruit op de markt

In de supermarkt wordt veel groenten en fruit verkocht in een plastic verpakking. Om de komkommer zit vaak plastic, of een tros bananen zitten in een plastic zak. Misschien willen je ouders daarop letten als ze boodschappen doen. Op de markt wordt groenten en fruit niet verpakt. Dat scheelt een heleboel plastic! Ook bestaan er inmiddels meer verpakkingsvrije winkels. Daar wordt alles verkocht zonder verpakking en kun je bijvoorbeeld noten en pasta zelf scheppen.

 

Tip 6: raap zwerfplastic

Dit gaat niet om zelf plastic gebruiken, maar wel om plastic in de natuur te verminderen. Op veel plekken, bijvoorbeeld op het strand, zie je vaak nog veel plastic afval liggen. Dat is slecht voor de vogels en de vissen die daar leven. Ga je naar het strand? Raap dan zoveel mogelijk plastic afval en breng het naar de afvalbak voor plastic.

Plastic opruimen

Tip 7: gebruik minder plastic verzorgingsproducten

Er bestaan tegenwoordig een heleboel verzorgingsproducten zonder plastic. Je kunt bijvoorbeeld ook een blok shampoo gebruiken in plaats van shampoo in een fles. Ook zijn er wattenstaafjes gemaakt van bamboe.

 

Tip 8: eet een ijsje in een hoorntje

Als je een ijsje koopt, is het voor het milieu beter om een ijsje uit een hoorntje te eten in plaats van uit een bekertje. Voor een ijsje uit een hoorntje heb je geen plastic lepeltje nodig en je eet hem gewoon helemaal op. Dus kies wat vaker voor een ijsje zonder afval. ;-)

ijsje

Tip 9: koop niet alles nieuw

Wil je een keer iets nieuws kopen, bijvoorbeeld een nieuw spel? Zoek dan eerst of je dit ook tweedehands hebt. Misschien is er iemand die het niet meer gebruikt en wil verkopen. Zo hoef je niet iets te kopen dat in een plastic verpakking zit.

 

Tip 10: recycle plastic

Het is best moeilijk om helemaal geen plastic te gebruiken, maar wat minder kan misschien wel. Heb je toch plastic gebruikt? Zorg dan dat je het wel volgens de afvalwijzer scheidt.

Plastic

Wil je meer van dit soort artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV nieuwsbrief.