Om goed te functioneren, hebben mensen hun organen hard nodig. Hoeveel hebben we daarvan? Het is een enorme taak om al die organen te tellen en daarom vertellen we iets meer over de stelsels. Het menselijk lichaam bevat namelijk 11 orgaanstelsels. Dit zijn een groep organen die een gezamenlijke functie hebben.

Organen werken samen

In het lichaam zijn vele verschillende organen te vinden, deze organen werken allemaal met elkaar samen om het lichaam te kunnen laten functioneren.

 

Orgaanstelsels

Omdat het er zoveel zijn en het een hele complexe zaak is om alle organen te tellen, vertellen we iets meer over de organenstelsels. Een groep organen die een gezamenlijke functie hebben noemen we een organenstelsel. Het menselijk lichaam bevat wel 11 van deze verschillende stelsels:

  1. Bloedvatenstelsel (o.a. hart, aders)
  2. Spijsverteringsstelsel (o.a. slokdarm, maag, darmen)
  3. Ademhalingsstelsel (o.a. neus, luchtpijp, longen)
  4. Zenuwstelsel (o.a. hersenen, ruggenmerg, zenuwen)
  5. Voortplantingsstelsel (o.a. teelballen, eierstokken)
  6. Hormoonstelsel (o.a. klieren)
  7. Urinestelsel (o.a. nieren, blaas)
  8. Lymfesysteem (o.a. lymfeklieren, milt)
  9. Huid (o.a. huidlagen, nagels, haar)
  10. Spieren (o.a. skeletspieren, gladde spieren)
  11. Skelet (o.a. beenderen, gewrichten)

Bewakers van het evenwicht

Al deze orgaanstelsels proberen het evenwicht in het lichaam te bewaken, hiervoor is het belangrijk dat alle orgaanstelsels met elkaar samenwerken.

 

Belangrijke samenwerking

Wanneer je bijvoorbeeld een stukje gaat rennen dan moeten de spieren samentrekken, hierdoor maken ze beweging in je skelet mogelijk. Dit signaal om samen te trekken komt vanuit het zenuwstelsel. Ook gaat je hart sneller kloppen om de spieren zuurstof en voedingsstoffen te kunnen geven. Je merkt dan ook dat je sneller gaat ademen, hierdoor krijg je natuurlijk weer genoeg zuurstof binnen. Hieruit blijkt dat de werking van alle organen samen heel belangrijk is om normaal te kunnen functioneren, bijzonder hé!

Bron: Corpus, reis door de mens.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen?

Schrijf je dan in voor de KRO-NCRV nieuwsbrief.