Iedereen wil tegenwoordig 'zen' zijn en de boeddha-beeldjes zijn niet meer weg te denken uit vele interieurs. Maar weet jij eigenlijk wel wat het boeddhisme nou écht inhoudt? Hoog tijd voor een spoedcursus boeddhisme van Zentijd!
Wie is Boeddha?
De geschiedenis van het boeddhisme gaat ongeveer 2500 jaar terug. In een gebied dat nu in het noorden van India en Nepal valt, leefde toen de kroonprins Siddhartha Gautama. Toen de jonge troonopvolger geconfronteerd werd met het idee dat het leven voor alle wezens eindig is, nam hij afstand van zijn positie. Hij vertrekt naar het bos om diep na te denken over de betekenis van het leven.
Tijdens zijn zoektocht komt Guatama een muziekleraar die een wijze uitspraak doet: ‘De snaar van een instrument moet niet te strak gespannen zijn, want dan knapt hij. Maar ook niet te slap, want dan kun je niet spelen.’ Guatama realiseert zich dat de sleutel tot wijsheid ligt in het vinden van een middenweg – niet te streng, maar ook niet te los. Hij gaat zitten bij een boom en mediteert. Dan bereikt hij het allerhoogste inzicht: verlichting. Vanaf dat moment krijgt hij de naam Boeddha, wat zoiets betekent als ‘verlichte’ of ‘ontwaakte’.
Boeddhisme als levenswijze
De Boeddha is een belangrijke figuur in het boeddhisme omdat hij de eerste was die verlichting bereikte. Hij is daarmee een voorbeeld voor boeddhisten omdat het streven naar verlichting - een ervaring van diepe wijsheid - centraal staat.
Hoewel het boeddhisme wel goden kent, spelen die spelen geen grote rol. Bijna alle boeddhisten geloven in karma en reïncarnatie. Kort gezegd houdt dat in dat de goedheid van je daden in dit leven gevolgen heeft voor hoe je het treft in je volgende leven. Ook doen veel boeddhisten aan meditatie. Velen vinden het boeddhisme geen religie of godsdienst, maar eerder een levenswijze of filosofie.
Er zijn meerdere grote stromingen binnen het boeddhisme: Theravada, Mahayana en Vajrayana. Deze scholen hebben ieder hun eigen rituelen en geschriften. Sommige sub stromingen ken je misschien: zo valt Zen onder Mahayana en is Tibetaans boeddhisme onderdeel van Mahayana en Vajrayana.
Morele richtlijnen
Om moreel goed te leven zijn er vijf richtlijnen die boeddhisten moeten volgen.
- Niet doden. Voor boeddhisten valt daar ook dierlijk leven onder, vandaar dat veel boeddhisten vegetariërs zijn.
- Niet stelen.
- Geen seksueel ongeoorloofd gedrag vertonen. Je niet laten leiden door je lusten, hier valt ook onder dat je niet vreemd mag gaan als je een partner hebt.
- Niet liegen. Denk na voordat je iets zegt, of het waar is en of het iets bijdraagt.
- Vermijd bedwelmende middelen.
Omdat boeddhisten ervan uitgaan dat je goede daden worden beloond in je volgende leven zijn dit geen regels maar richtlijnen. Er is niemand die je komt straffen als je deze punten niet volgt, maar het zal wel een negatieve invloed hebben op je volgende leven.
