Op je yogamatje komen ze regelmatig voorbij: de chakra’s. Maar als je er niets van weet, klinkt het best vaag als je docent zegt dat je ‘hartchakra moet openen’. Hoe dan!? In dit artikel leggen we je uit wat je over de chakra's moet weten en hoe ze je kunnen helpen om meer in balans te komen.

Lange geschiedenis

Laten we voordat je verder leest maar met de deur in huis vallen: chakra’s bestaan niet echt. Dat wil zeggen; je kan ze niet zien op röntgenfoto’s of scans zoals botten en spieren. Maar in India zijn ze voor veel mensen net zo gewoon en belangrijk. Ze zijn onderdeel van een lange geschiedenis en werden duizenden jaren geleden al beschreven in de oude Indiase geschriften. 

Energiepunten

Het woord chakra komt oorspronkelijk uit het Sanskriet en staat voor ‘wiel’ of ‘werveling’. Volgens de Indiase spirituele cultuur zijn chakra’s energiepunten in je lichaam. Ze lopen langs de wervelkolom van je staartbeen tot aan je kruin. Als je chakra’s in balans zijn, kan de energie vrij door je lichaam stromen. Zit je niet lekker in je vel? Dan zouden je chakra’s wel eens uit balans kunnen zijn.

Filosofisch concept

In het Westen zijn we niet gewend om zo te denken, maar je zou de chakra’s kunnen zien als een filosofisch concept om op een andere manier te kijken naar je energiehuishouding en als een vorm van beeldspraak om anders over jezelf na te denken. Denk maar aan de uitspraak ‘luister naar je hart’ die we zo vaak gebruiken; je hart kan natuurlijk niet écht praten, maar we weten allemaal wat ermee wordt bedoeld.

Symbolen 

In de oude Indiase cultuur bestaan een heleboel chakra’s, maar de chakra’s die wij in het Westen het beste kennen zijn de zeven hoofdchakra’s. Ze staan allemaal voor een ander deel van je lichaam en voor een ander emotioneel en energetisch aspect van wie jij bent. 

De chakra's op een rijtje

Is je keelchakra bijvoorbeeld verstoord of geblokkeerd? Dan kan zich dat uiten in nekklachten of stemproblemen, maar ook in moeite met het uiten van je gevoelens. Is je wortelchakra uit balans? Dan kun dat merken aan onrustige en onzekere gevoelens, alsof je geen vaste grond onder je voeten hebt. Hieronder lees je waar de zeven chakra’s in grote lijnen voor staan. En kijk meteen welke lessen van Zentijd je erbij kunt volgen.

Volg de online yogalessen van Zentijd

Benieuwd naar de online yogalessen van Zentijd? Ga naar NPO Start en volg een yogales of meditatie van een van onze docenten.

Zentijd - Jolijn

1. Wortelchakra 

Je wortelchakra bevindt zich aan de basis van je ruggengraat. Je zou dit kunnen zien als de fundering van een huis. Zonder een stevige fundering stort alles in. Dit chakra gaat over veiligheid en stabiliteit. Als je wortelchakra uit balans is, kun je je angstig, onzeker of niet geaard voelen. Ontspannende en aardende yogalessen kunnen dan helpen om dit chakra weer in balans te brengen. Probeer bijvoorbeeld deze yogales van Jolijn waarin je leert krachtig als een boom te staan.

2. Heiligbeenchakra 

Net onder je navel zit het heiligbeen chakra. Dit is de plek waar je creativiteit, verlangens en seksuele energie vandaan komen. Wil je dit chakra stimuleren? Dan kun je denken aan het proberen van nieuwe dingen, zoals het volgen van een kookcursus, een dansles of een energieke yogales.

3. Zonnevlechtchakra 

Je zonnevlechtchakra bevindt zich in je buik, de ‘krachtcentrale’ van je lichaam. Dit chakra staat voor zelfvertrouwen en wilskracht en gaat over je innerlijke vuur. Om dit chakra te versterken, kun je proberen om meer zelfverzekerd te zijn en je niet af te laten leiden van je doelen. Door de vuurademhaling te doen bijvoorbeeld. Of door een tijdje stevig je handen tegen elkaar te wrijven en je bewust te worden van de energie die dan vrijkomt. In deze les van Jolijn kun je de vuurademhaling oefenen.

4. Hartchakra 

Het midden van je borst is de plek van je hartchakra. Dit is de plek van liefde, mededogen en verbondenheid. Als je hartchakra in balans is, voel je je liefdevol en verbonden met anderen. Een goede manier om je bewust te worden van je hartenergie is het volgen van een hartmeditatie of een yogales met houdingen waarbij je de borstkas opent. De rust die je tijdens dit soort lessen vindt, haalt je uit je hoofd. Je zet je verstand even uit en leert naar je hart, je gevoel, te luisteren. Probeer het eens, met deze yogales van Rohima.

5. Keelchakra 

Het keelchakra zit ter hoogte van je keel en is verantwoordelijk voor communicatie en zelfexpressie. Als je moeite hebt om jezelf uit te drukken, kan het zijn dat je keelchakra geblokkeerd is. Om die blokkade op te heffen, kun je proberen om meer te praten, te zingen of te schrijven. Maar een nek- of gezichtsmassage kan ook heel wat spanning verlichten. Deze les van Rohima helpt je je nek wat te ontspannen.

6. Derde oogchakra

Tussen je wenkbrauwen zit het derde oog chakra. Dat derde oog bestaat natuurlijk niet echt, het is de symbolische plek die staat voor je intuïtie. Als je derde oog chakra in balans is, heb je een helder inzicht en kun je goede beslissingen nemen. Weet je niet goed hoe je je intuïtie moet volgen? Dan zou je kunnen proberen om vaker te mediteren. Nog nooit gemediteerd? Probeer dan deze basisles van Rohima.

7. Kruinchakra

Het kruinchakra bevindt zich bovenop je hoofd en is volgens de oude Indiase tradities de verbinding met het universum. Dit chakra staat voor je hogere en spirituele bewustzijn. Als je kruinchakra in balans is, voel je je verbonden met het grotere geheel en heb je een gevoel van verlichting. Daar kom je niet zomaar, maar yoga en meditatie kunnen je wel helpen bewuster in het leven te staan. Deze boeddhistische vipassana meditatie van Djilani helpt je met het vinden van meer inzicht in jezelf.

Volg de online yogalessen van Zentijd

Meer yogalessen volgen? Ga naar Zentijd op NPO Start en kies een les die bij jou past.

djilani_header_2.jpg