Bezoek het labyrint van De Wassende Maan en verdwaal in de rust

Er zijn van die plekken in de natuur waar je als vanzelf tot rust komt of waar je kan worden overvallen door een groot gevoel van geluk. Zin in morgen laat je kennis maken met zo’n krachtplek: De Wassende Maan in de Biesbosch.

Wat is het?

De Wassende Maan is een combinatie van kunst en natuur, een landschapskunstwerk. Het kunstproject bestaat uit een labyrint van geulen en dijken langs de waterrand van de Biesbosch, een natuurgebied in Noord-Brabant. Deze geulen en dijken zijn weliswaar zo aangelegd, maar verder is de natuur hier de baas. Het seizoen, de weersomstandigheden en het watergetijde bepalen hoe het labyrint erbij ligt: soms kan je door de geulen lopen zonder natte voeten te krijgen, soms staat de helft van het gehele doolhof onderwater. Iedere dag en ieder uur ziet er anders uit.

 

Een labyrint van symboliek

Het ontwerp van dit labyrint werd bedacht door Paul de Kort. Daarbij heeft hij het kunstwerk een grote, symbolische lading gegeven. Het water laat het gebied er steeds anders uitzien, en zo krachtig is water altijd. De natuur bepaalt. Het labyrint zelf is ook een mooi symbool voor het leven. Terwijl je door de verschillende uithoeken van het kunstwerk doolt, dwaal je als het ware ook door het labyrint van je eigen leven. Een perfecte plek om in gedachten te verzinken. Maar dat hoeft natuurlijk niet, want de rustige natuur bied je ook de gelegenheid om je gedachten juist even helemaal uit te zetten.

Hoe bezoeken?

Het gebied kenmerkt zich door de rust. Dus de Wassende Maan leent zich uitstekend voor een (meditatieve) wandeling. Adem de gezonde, frisse buitenlicht diep in, neem de verandering om je heen waar en voel de kracht van de natuur. In eerste instantie valt het labyrint je misschien niet eens op, maar als je de naastliggende heuvel beklimt heb je een prachtig uitzicht over dit bijzondere natuurgebied. De dijken en geultjes vormen dan ineens een waar labyrint. Dus trek schoenen aan die nat mogen worden en dwaal rond in deze rustgevende plek.

Het labyrint is ook vanaf het water te bezoeken. Huur bijvoorbeeld een kano of een sloep en laat de klanken van het water je tot rust brengen. Het is niet voor niks dat mediteren met de rustgevende geluiden van water op de achtergrond zo goed werkt. Een kletterende waterval of het tikken van de regen laten je lichaam en geest kalmeren. Focus je op de voorzichtige deining van het water, hoor de golven langs je bootje glijden en laat je tot rust brengen door de zachte wind.

Rust en natuurschoon alom

De Biesbosch – het thuis van De Wassende Maan – is al een ware krachtplek op zich. Het landschap van dit gebied wordt bepaald door de krachtige elementen van de natuur: water, wind en aarde. De Biesbosch is het thuis van verschillende grote grazers, zoals konikpaarden en waterbuffels. Ook als je denkt dat de vlakte leeg is, ben je nooit de enige bezoeker. Probeer je ogen écht te openen voor je omgeving, want de Biesbosch barst van het leven! Van de kleine bloemetjes en de insecten daartussen, tot aan de vele verschillende vogels tussen het riet: zij vinden hier allemaal hun thuis. Er is hier zo veel moois dat zomaar aan je aandacht zou kunnen ontsnappen. 

Foto: YouTube

Meer krachtplekken bezoeken?

Zin in morgen laat jou kennis maken met de mooiste en meest inspirerende krachtplekken. Bezoek ook de Duivelsberg in Gelderland voor een heerlijke, rustige wandeling!

Krachtplekken