Een verre reis maken om mooie kerkschilderingen te zien? Nergens voor nodig! Ook in Nederland kun je die vinden. Zin in morgen zet een paar tips voor je op een rijtje.
In Zin in morgen zien we Nanon Journée en Aafje Bouwhuis aan het werk in de Lebuïnuskerk in Deventer. Deze ambachtslieden zijn dé specialisten van Nederland op het gebied van restauratie en conservatie van eeuwenoude muurschilderingen. 'Je hoeft echt niet naar Italië om de meest oude en bijzondere kerkschilderingen te zien!'
Nanon en Aafje zijn blij dat veel Nederlanders tijdens de pandemie inzagen hoe veel moois Nederland te bieden heeft. Vliegvakanties werden ingeruild voor vakanties in eigen land en Nederlanders ontdekten de natuur in eigen streek. Ook op het gebied van cultuur hoef je het land niet uit volgens Aafje: 'Mensen denken dat ze verre reizen moeten maken om schoonheid te ervaren. Maar in vrijwel ieder Nederlands dorp vind je oude kerken met prachtige muurschilderingen.'
Nanon en Aafje geven je daarom twee tips voor kerken die de moeite waard zijn om te bezoeken.
Grote kerk in Harderwijk
Het was naar eigen zeggen een‘droomklus’ om de gewelfschilderingen in de Grote kerk in Harderwijk te mogen restaureren. Nanon en Aafje begonnen in 2018 met hun werkzaamheden in deze kerk, die dateert uit de 14e-15e eeuw. In deze gotische kerk schilderde Ewolt van Delft in 1561 het gewelf. Tal van figuren zijn daar afgebeeld: de metselaar, de stukadoor, de kerkmeester, zijn dochter Agatha en de schilder zelf.
Bovendien zie je door de kerk heen diverse Bijbelse verhalen en personages op de muren. In het midden van de kerk zie je de geboorte van Jezus en even verderop kan je tien afbeeldingen bezichtigen van Jezus in zijn jonge jaren. Veel van deze schilderingen worden omlijst door vele bloemranken wat deze kerk zeer de moeite waard maakt voor een bezoek.
Lebuïnuskerk in Deventer
De Lebuïnuskerk in Deventer is té bijzonder voor Nanon en Aafje om onvermeld te laten. Op de eerste plaats omdat zij elkaar hier twintig jaar geleden hebben leren kennen toen ze de gewelven hoog in de kerk aan het conserveren waren. 'Doordat we hier zoveel tijd hebben doorgebracht voelt het echt als thuis', zegt Nanon. Naast de diverse muurschilderingen door de kerk is er ook een crypte aan de achterkant die men kan bezoeken.
Tijdens het werk doen Nanon en Aafje af een toe een hele bijzondere ontdekking. Hoog in het midden van de kerk, verstopt achter een dikke laag pleisterwerk, vond Aafje een vierkant gat. Het bleek het Pinkstergat te zijn. Vroeger liet men met Pinksteren een duif los door dit gat ter symbool van de uitstorting van de Heilige Geest. Vandaag de dag is deze traditie weer in ere hersteld en wordt ieder jaar op deze dag een mand met rozenblaadjes naar beneden uitgestrooid.