In het Noord-Brabantse Dinteloord ligt het enige varende kloosterschip ter wereld. Aan boord wonen vader abt Abibos, zuster Elisabeth en zuster Mariam. En met z’n drieën brouwen ze er kloosterbier. Meer weten? Scroll naar beneden voor de video's!
Achtergrond
Als kind zei de Georgische Abibos altijd dat hij dokter wilde worden. Omdat hij wist dat hij zijn ouders daar een plezier mee deed. Zelf wilde hij wat anders. Toen hij een jaar of achttien was, zag hij een groepje monniken bij elkaar zitten, als broers onder elkaar. Hij vond dat zo’n mooi, echt en eerlijk beeld dat hij dat ook wilde. Dus besloot hij zijn hart te volgen: hij vertrok hij uit Georgië naar Nederland waar hij priester werd en een kloostergemeenschap in stichtte.
Rustige plek
Het kloosterleven is voor Abibos waar het in het leven om gaat: leven in vrede, vanuit liefde en oprechtheid en in contact met mensen, zonder negatieve invloeden van buitenaf. Dat is ook het achterliggende idee van het kloosterschip: het ligt op een rustige plek en het is toegankelijk voor alle geloofsgenoten in Europa: ‘Mensen kunnen naar ons komen, maar wij kunnen nu ook naar de mensen toe varen.’
Kloosterbier
Tijdens de coronapandemie begonnen Abibos en de twee zusters met het brouwen van kloosterbier. Het bier verkopen ze en ze organiseren rondleidingen en proeverijen in de brouwerij op het schip. Van de opbrengst onderhouden ze de brouwerij en het schip. En alles wat overblijft geven ze aan goede doelen.
Eigen brouwproces
Het is echt kloosterbier dat alleen door kloosterlingen wordt gemaakt. Want alleen dan kan je het echt kloosterbier noemen, legt Abibos uit. Hij ontwikkelde zelf de recepten en is daar erg trots op. Zes jaar deed hij erover om het vak te leren en een eigen brouwproces te ontwikkelen. ‘Dat is heel anders dan andere bierprocessen. Het kloosterbier heeft ook niet zo’n hopsmaak. Het smaakt zacht, neutraal, maar is wel kruidig en smaakvol.’
Bekijk het verhaal van Pater-abt Abbot Abibos en de zusters Mariam en Elisabeth: