Is op regelmatige basis drugs gebruiken hét recept voor een creatiever, productiever en spiritueler leven? Je kan het je misschien niet voorstellen, maar steeds meer mensen zweren erbij. 

Dat wordt microdoseren genoemd. Microdoseren is het innemen van een heel kleine dosering van een psychedelische drug. Het wordt vaak gedaan met LSD of paddo’s, maar die zijn hartstikke illegaal. Waar je in Nederland wél legaal mee kan microdoseren zijn truffels, onderdelen van schimmels waar psychedelische stof in zit.

Vaak wordt 5 tot 10% van een normale dosis ingenomen, wat neerkomt op zo'n 0,2 tot 1,5 gram. Met een microdosering is het niet de bedoeling dat je de psychedelische effecten ervaart en gaat trippen, je kan dus nog steeds normaal blijven functioneren.

Microdoseren werkt het best wanneer je een doseerschema volgt waarbij je bijvoorbeeld om de twee dagen een dosis inneemt, en dit voor zo’n vier tot tien weken achter elkaar. De effecten hangen sterk af van de persoon, het middel, de dosering én persoonlijke factoren als intentie, verwachtingen en mindset.

Zo werkt het

De psychedelische stoffen in truffels hebben effect op onze serotoninereceptoren. Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd en vervult heel wat belangrijke functies in ons lichaam. Het heeft invloed op het geheugen, zelfvertrouwen, onze slaap en onze stemming. Door een heel kleine dosis psychedelica te gebruiken en een trip te vermijden, kunnen de hersenen zich volledig concentreren op de positieve cognitieve effecten.

In het nu leven

Verbeterde concentratie, een positievere mindset, verhoogde creativiteit: de lijst met de vermeende voordelen van microdoseren is eindeloos. Veel mensen grijpen naar deze methode wanneer ze vastlopen in het leven, een creatieve boost nodig hebben of wel wat extra geluk en blijdschap kunnen gebruiken.

Wanneer je microdoseringen slim inzet, kunnen ze een hulpmiddel zijn voor persoonlijke groei en transformatie. Psychedelisch betekent namelijk ‘dat wat de geest zichtbaar maakt’. Psilocybine, de werkende psychedelische stof in truffels, vergroot het aanpassingsvermogen van onze hersenen. De natuurlijke staat van ons brein wordt daardoor minder actief, waardoor onze standaard routines en patronen naar de achtergrond verdwijnen en je meer in het ‘nu’ gaat leven.

Geen wondermiddel

Door dit verhoogde bewustzijn ontstaat er ruimte om jouw acties, jouw gedachten en je relaties objectiever te observeren waardoor je met meer helderheid beslissingen kan maken en kan werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Ook komt ons onderbewuste meer op de voorgrond waardoor je onderdrukte gevoelens en herinneringen onder ogen kunt komen en kan verwerken.

Een zekere nuance is hierbij wel belangrijk. Microdoseren is een hulpmiddel, maar zeker geen oplossing voor je problemen. Uiteindelijk ben jij het toch echt zelf die je verworven inzichten actief moet integreren in je leven.

Blijf voorzichtig

‘Is dat microdoseren wel veilig?’, horen we je denken. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat het inderdaad veilig is. Omdat je met zo’n kleine dosis werkt, is een ‘bad trip’ of een psychose haast onmogelijk.

Maar kleine dosis of niet: het blijven psychedelische drugs. Dus een beetje voorzichtigheid is op zijn plaats. Want ook een kleine dosis kan een aantal negatieve bijwerkingen opwekken. Je kunt er bijvoorbeeld angstig van worden, veel achterdocht en paranoia ervaren, last krijgen van misselijkheid of heel moe worden.

Tóch trippen

Daarnaast is het ook belangrijk om goed uit te zoeken welke dosering voor jou werkt. Voor de één is 0,3 gram genoeg, de ander merkt pas effect bij 1,5 gram. Een microdosering is moeilijk te bepalen. Voor je het weet neem je meer dan de bedoeling was en ben je ongewild tóch aan het trippen.

Verslavend is microdoseren niet. Je lichaam kan niet lichamelijk afhankelijk worden van de truffels, maar het is heel goed mogelijk om psychologisch verslaafd te raken aan welke drug dan ook.