Ben jij wel eens bang om iets te missen? Een feest, werkborrel of berichten van vrienden op sociale media? Je bent niet de enige. FOMO, the fear of missing out, is inmiddels een bekend begrip. Maar gelukkig is er een tegenbeweging in opkomst: the joy of missing out, kortweg JOMO. Want een beetje meer saai is zo gek nog niet.

Bewust thuisblijven

Bij JOMO kies je er bewust voor om juist niet naar dat ene feest te gaan of die tijdlijnen van je vrienden nog een keer te bekijken uit angst dat je anders iets belangrijkst mist. Je zet je telefoon op stil en doet lekker wat je zelf wil.

Niet alles uit het leven halen

Het klinkt zo simpel, maar FOMO is hardnekkiger dan je denkt. Veel jongvolwassenen hebben er last van, maar uit onderzoek blijkt dat het in alle leeftijdscategorieën voorkomt. En dat sociale media vrijwel altijd de boosdoener zijn. Daar lijkt iedereen altijd het leukste en mooiste leven te leiden en krijg je continue advertenties voorgeschoteld van producten die onmisbaar lijken. Op sociale media lijkt geluk maakbaar, waardoor je het gevoel kan krijgen niet alles uit het leven te halen.

Sociale angst

Als je niet blaakt van zelfvertrouwen, kun je daar extra vatbaar voor zijn. Volgens psycholoog Nienke Wijnants is FOMO dan ook een serieuze sociale angst: ‘Er zijn zoveel mogelijkheden dat je steeds vaker bang wordt de verkeerde keuzes te maken. Je wil het gevoel niet hebben dat anderen het leuk hebben en dat jij daar niet bij bent,’ zei ze onlangs in EenVandaag.

Nieuwe campagne

De studenten communicatie Joep Theunissen (22) en Tora Meffert (24) willen daar nu verandering in brengen. Samen zijn ze een campagne begonnen om de term JOMO breder bekend te maken. Joep en Tora hopen dat mensen gaan ontdekken dat je met een gerust hart makkelijk een avond voor jezelf kunt vrijmaken en dat het juist fijn is om wat vaker je eigen ding te doen.

Beetje FOMO is gezond

Een beetje FOMO is overigens helemaal niet erg. Het is ook een vorm van nieuwsgierigheid en enthousiasme om veel uit het leven te halen. Maar sommige mensen kunnen er echt onder lijden en er zelfs fysiek last van krijgen. Denk aan hoofdpijn, vermoeidheid, concentratiestoornissen en steeds minder motivatie om zelf iets te doen.

Tips voor meer JOMO

Heb je het gevoel dat de balans tussen wat je zelf wil en denkt te moeten doen zoek is? Met deze tips voeg je wat meer JOMO toe aan je leven.

Stel jezelf bewust de vraag waarom je per se overal bij wil zijn of alles moet willen weten van iedereen die je kent (en niet kent!). Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. Komt eruit dat je eigenlijk te moe bent of helemaal geen zin hebt? Zeg dan af. Dat voelt wellicht ongemakkelijk, maar oefening baart kunst.

Telefoon time-out

Neem je telefoon niet overal mee naartoe. Laat hem op je bureau liggen als je gaat lunchen, laat hem thuis als je een wandeling gaat maken en neem hem vooral niet mee als je gaat slapen. Denk als je naar bed gaat niet aan de dingen die je niet hebt gedaan, maar aan dingen waar je van droomt. Of pak een boek en stel jezelf het doel elke dag een kwartier te lezen

Geen push-notificaties

Heb je je telefoon toch nodig? Zet dan de appgroepen waar vaak berichten op binnenkomen op stil en schakel push-notificaties uit. Zo krijg je minder vaak de prikkel iets te kijken.

Doe niets

Doe af en toe helemaal niets. Gewoon even hangen op de bank of naar de wereld kijken vanaf je balkon is namelijk goed voor je rust, creativiteit én je geluksgevoel. Al is het maar een kwartier. Zet als je dit echt moeilijk vindt een wekker.

Plan een date met jezelf

Plan in je agenda bewust afspraken met jezelf in, zoals je ook je andere afspraken in je agenda zet. Kies een serie of mooie film uit, maak je lievelingsmaaltijd en haal je favoriete drankje in huis.

Maak een lijstje

Neem je voor niet steeds naar anderen te kijken, maar vraag je af wat je zelf nodig hebt. Maak een lijst van dingen die je graag alleen doet of waar je van ontspant. Want eigenlijk is dat het belangrijkste wat je niet mag missen.

Meer inspiratie? Kijk dan op het JOMO Instagram-account van de studenten Joep en Tora. Dan kun je gelijk met je eerste JOMO uitdaging aan de slag: alle andere reels, stories en posts negeren waar je even niets mee wil. Die kun je namelijk best missen.