Last van digitale prikkels? Zo word je weer rustig

Bliepjes en meldingen op je telefoon, mails op je computer, nieuwtjes op sociale media; de digitale prikkels vliegen ons om de oren. Hartstikke leuk natuurlijk en vaak ook heel handig, maar al die meldingen kunnen er ook voor zorgen dat je digitaal overprikkeld raakt. Met deze tips hou je digitale prikkels buiten de deur en blijf je in balans. 

Begin je dag zonder mobiel

Wat doe jij als eerste als je opstaat? Voor veel mensen is het antwoord simpel: je pakt je telefoon, al was het maar omdat we die tegenwoordig ook als wekker gebruiken. Even je appjes checken, kijken op sociale media wat je vrienden hebben gedaan en in je nieuwsapps wat er in de wereld is gebeurd. De mobiele telefoon is niet meer weg te denken, maar het geeft meer rust om je dag zonder te beginnen. Heb je nog een analoge wekker? Zet die dan weer naast je bed en leg je mobiel op de gang als je gaat slapen. Luister als je wakker wordt met wat extra aandacht naar de vogels in plaats van meteen door je tijdlijnen te gaan scrollen. Zo begin je je dag rustiger en meer ontspannen.

 

Zet meldingen uit

Je herkent het vast wel: je telefoon piept, trilt of gaat (weer) over. Die meldingen negeren is voor het menselijke brein bijna niet te doen. Je wil toch het liefst meteen weten wie er heeft gebeld of wat er is gebeurd, ook als je eigenlijk iets anders aan het doen bent. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat je na zo’n onderbreking soms tot wel twintig minuten nodig hebt om weer in je concentratie te komen. Zet je telefoon dus wat vaker op ‘niet storen’ of zet de meldingen van je apps uit en bepaal zelf wanneer je kijkt. Wil je voor sommige mensen toch bereikbaar blijven? Geef ze dan een speciale status in je contactenlijst. Zo bepaal jij wat je telefoon doet in plaats van andersom.

Opgeruimd staat netjes

Ben je klaar met werken? Sluit dan ook echt alles af. Berg je laptop op en zet je werkmail op je telefoon uit als het werk erop zit. Alleen het zien van je laptop kan er namelijk al voor zorgen dat je toch weer aan werk moet denken, met alle stress en onrust van dien. Lekker in de kast leggen dus! Morgen is er weer een dag.

 

Ontspannen in de 'echte wereld'

Gun jezelf bewust extra momenten van rust gedurende de dag. Zet je telefoon even op vliegtuigmodus en verleg je aandacht naar iets anders. Staar even uit het raam, probeer hoe het is om te mediteren, maak een wandeling, ga languit in het gras liggen of pak een boek. Als je dat een tijdje regelmatig probeert, zul je al snel merken wat de voordelen zijn van het ontbreken van al die digitale prikkels. Bekijk hier ook andere tips om beter tot jezelf te komen.