In de natuur is nog zo veel meer te zien dan je denkt. Boswachter Marieke Schatteleijn geeft vijf handige tips om met andere ogen naar de natuur te kijken.
Je kent haar vast van KRO-NCRV’s BinnensteBuiten: boswachter Marieke Schatteleijn. In Zin in morgen neemt ze ons mee naar één van haar favoriete natuurgebieden rondom haar woonplaats Haarlem. Tijdens een vroege ochtendwandeling geeft Marieke handige tips om nét even anders naar de natuur te kijken.
Sluit vriendschap met de natuur
‘Ik vind het heerlijk om in het bos te zijn. Als je aankomt is het alsof het bos je met open armen ontvangt. Ik zou echt iedereen willen aanraden om een natuurgebied uit te zoeken waar je vaak naartoe gaat en daar vriendschap mee te sluiten. Je gaat de veranderingen zien, je gaat steeds meer herkennen en het krijgt ook steeds meer betekenis voor je.
Dat heb ik met het duingebied rond Haarlem. Omdat ik er zo vaak kom, moet ik er ook steeds weer naartoe. Ik wil af en toe even gedag zeggen, net als bij een vriendschap.’
Kijk eens verder dan je neus lang is
‘Het is belangrijk om in de natuur echt goed om je heen te kijken, in plaats van overal langs te lopen. Kijk bijvoorbeeld eens omhoog als je door het bos loopt, dan zie je eindeloze etages van bladeren en helemaal bovenin prikt het licht erdoorheen. En de boom zelf is ook prachtig om eens naar te kijken; zo’n oud en groot levend wezen. Ja, dat is mooi.’
Verdiep je in de geluiden van de natuur
‘Als je goed luistert in het bos, merk je dat de wind bij verschillende boomsoorten anders klinkt. Soms hoor je een heel zacht ruisen, bij andere bomen hoor je de bladeren omslaan en dat geeft een zwaarder geluid. Bij naaldbomen klinkt het weer compleet anders.
Je moet even de tijd nemen om je daarin te verdiepen en op een gegeven moment ga je aan het geluid de boom herkennen.’
Heb aandacht voor het kleine
‘Schenk ook aandacht aan de kleine dingen als je in de natuur loopt. Ik zie dan bijvoorbeeld een jonge stekelvaren die is opgebouwd uit fractalen. Een deel van het blad is eigenlijk een verkleinde weergave van het hele blad. Die fractalen vragen op een hele milde manier onze aandacht, waardoor onze hersenen zowel ontspannen als alert zijn.
Dat zorgt ervoor dat zo’n wandeling niet alleen ontspant, maar ook kan zorgen voor creativiteit en nieuwe ideeën.’
Besef wat de natuur met je doet
‘De natuur doet ongelooflijk veel met ons. De bacteriën en stoffen in de planten komen uiteindelijk weer terug in het lichaam en versterken bijvoorbeeld het immuunsysteem. Dus wanneer je de natuur in gaat, word je er niet alleen door omringd maar wordt het letterlijk onderdeel van je.
Als je doorhebt wat de natuur zowel lichamelijk als mentaal met je doet, is dat een enorme motivatie om goed voor de natuur te zorgen. Zorg voor de natuur wordt dan ook zelfzorg.’