Radioprogramma De Ochtend zet Toonzetters in de spotlight: muziek als instrument voor verbinding in de samenleving

Het radioprogramma De Ochtend van KRO-NCRV begint op 1 februari op NPO Klassiek aan een nieuwe serie Toonzetters. Tien weken lang besteedt het programma iedere woensdag rond 8.15 uur aandacht aan musici die hun talenten inzetten voor een groter maatschappelijk doel. 

Deze Toonzetters werken vaak achter de schermen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg, op scholen, in wijken of het bedrijfsleven. Maar hun bijdrage is onmisbaar. Ze brengen door het maken van muziek mensen bij elkaar, geven blijdschap of zetten muziek in als medicijn. Het is tijd om deze helden de erkenning te geven die ze verdienen in de tweede editie van de Toonzetters. 

Door muziek een positieve bijdrage aan gezondheid van mensen met dementie 

Het participatiekoor is een landelijk initiatief waarbij mensen mét dementie zingen met mensen zónder dementie, zogenoemde ‘mantelzangers’. In het participatiekoor zingen mensen in koppels van twee eenvoudige liederen maar ook grote werken zoals de Matthäus Passion. Door samen te zingen met een mantelzanger kunnen ze volwaardig deelnemen aan een concert.

Het participatiekoor, op 1 februari bij De Ochtend op NPO Klassiek  

Mearmymuzyk brengt muziek en sociale cohesie in dorpen 

Een Friese antropoloog en een musicus gaan met Mearmymuzyk het hele land door voor workshop-dagen in samenwerking met lokale muziekverenigingen. Zo zorgen ze voor nieuwe leden voor die muziekverenigingen, die met een teruglopend ledenaantal kampen. Daarnaast brengen ze mensen die al heel lang de droom hadden een instrument te spelen in contact met muziek. Het initiatief zorgt ook nog eens voor meer sociale cohesie in die dorpen.

Mearmymuzyk, op 8 februari bij De Ochtend op NPO Klassiek 

Orchestre Partout biedt met muziek een lichtpuntje voor asielzoekers 

Orchestre Partout is een initiatief waarbij asielzoekers en statushouders wekelijks samen muziek maken. De leden van het orkest krijgen muziekles en workshops en spelen en zingen elkaars muziek waardoor er meer onderling begrip ontstaat. De muziekmiddagen zijn lichtpuntjes in de levens van de asielzoekers, die vaak jaren wachten op een verblijfsvergunning en niet mogen werken. Regelmatig spelen de musici ook samen met lokale autochtone muziekverengingen.

Orchestre Partou, op 15 februari bij De Ochtend op NPO Klassiek 

De multiculturele muziektherapeut

De Enschedese muziektherapeut Yesim Saltik ontdekte dat dementerende ouderen met een Turkse migratie-achtergrond vaak niet goed reageren op de traditionele westerse muziektherapie. Muziek is belangrijk voor mensen met dementie omdat ze door liederen uit hun jeugd vaak opbloeien. De van oorsprong Turkse ouderen herkennen de Nederlandse muziek niet en hebben dus weinig aan de traditionele therapie. Saltik verzamelde daarom liederen uit heel Turkije en gebruikt die in haar therapie. Dat levert bijzondere resultaten op. 

Yesim Saltik, op 22 februari bij De Ochtend op NPO Klassiek 

Toonzetters, vanaf 1 februari elke woensdag van 7.00 tot 9.00 uur bij De Ochtend van KRO-NCRV op NPO Klassiek. Elke week verschijnt ook een videoreportage op YouTube NPO Klassiek.