De lente is begonnen! Tijd om je huis eens goed onder handen te nemen. Dat hoeft zeker niet allemaal in één keer. Dus geven we je tips om dit per ruimte of kast aan te pakken tijdens KRO-NCRV’s groene voorjaarsschoonmaak. Deze keer: je badkamerkastje en toiletartikelen.

Heb je wel eens goed in je badkamerkastje gekeken? Grote kans dat het vol staat met potjes, crèmes en haarproducten, waarvan je een deel niet of nauwelijks gebruikt. Als je dit eens goed uitmest, weet je precies wat je in huis hebt en kan je zelfs anderen blij maken met de toiletartikelen die je niet gebruikt.

Aan de slag!

Stap 1
Haal alle spullen uit het kastje en zet ze neer. Pak de spullen een voor een vast en bepaal wat je hier mee gaat doen: houden, weggeven of weggooien. Maak hier drie verschillende stapels van. Spullen die je al langer dan een jaar niet hebt aangeraakt, ga je waarschijnlijk ook niet meer gebruiken. Die kunnen dus op de stapel 'weggeven' of 'weggooien'. 

Stap 2
Is het kastje leeg? Tijd om even goed schoon te maken met een sopje. 

Stap 3
Nu ga je het kastje opnieuw indelen. Leg de spullen die bij elkaar horen, bij elkaar. Geef de spullen met een houdbaarheidsdatum een duidelijk zichtbare plek en zorg dat de producten die je dagelijks gebruikt duidelijk zichtbaar zijn.  

Stap 4
Met de stapel 'houden' ben je nu klaar. Gooi de producten die echt weg moeten, op de juiste manier weg. Bij twijfel kun je altijd het product hier intypen, dan vertelt de site je precies waar je het kwijt kunt. 

Stap 5
Misschien wel het leukste deel: weggeven! In de tips hieronder zie je hoe jouw toiletartikelen goed terecht komen.

Badkamer

Drie tips van Marieke Eyskoot

Marieke is expert op het gebied van duurzame lifestyle. Voor KRO-NCRV's groene voorjaarsschoonmaak, geeft ze tips uit haar boek 'Dit is een goede gids'. 

Tip 1
Gooi het niet gelijk weg. Geef weg wat je al hebt aangebroken maar niet lekker vindt, verkoop wat nog nieuw is op Marktplaats als je het niet wil of doneer aan een lokale Voedselbank of vluchtelingenproject.

Tip 2
Gooi niet meteen alle flesjes en potjes weg waarvan je denkt dat ze leeg zijn. Er is dikke kans op restjes! Knip sowieso altijd een tube door voordat je hem weg doet – er kan nog wel voor een week tandpasta of douchegel inzitten.

Tip 3
We gebruiken bijna allemaal meer zeep en shampoo dan we nodig hebben. Onze huid en haar kan het allemaal niet opnemen, dus probeer eens iets minder te gebruiken, kijken hoe dat is? Dat geldt ook voor verzorgingsproducten. Wat heb je eigenlijk nodig? Reinigen, misschien hydrateren met een beetje crème, dat zou genoeg kunnen zijn. Bewonder en behoud je natuurlijke schoonheid. Je kan proberen te voorkomen in plaats van te genezen, en uit te vogelen waar dat puistje vandaan komt (stress, ongezond eten, slaapgebrek?). We hebben de neiging er van alles overheen te plamuren. Je huid raakt het overzicht en de balans kwijt van al die lotions, serums, crèmes, maskers, gels en tonics. Minder ingrijpen, meer stralen, minder geld en producten gebruiken – je kan het altijd proberen. 

Tip 4
Je kunt je sowieso afvragen of je echt een aparte dag- crème, nachtcrème, oogcrème en halscrème nodig hebt, is dat geen marketingtruc? Doen ze wel allemaal iets anders?

Nu jij!

Blij met je opgeruimde badkamerkastje? Of heb je iemand anders blij gemaakt met producten die jij eigenlijk niet gebruikt? Wij zijn heel benieuwd. Upload jouw creatie en maak kans op een KRO-NCRV Dopper!

KRO-NCRV Doppers
Groene voorjaarsschoonmaak

Doe mee!

Upload jouw creatie en maak kans op een KRO-NCRV Dopper!

Wie is Marieke Eyskoot?

Marieke Eyskoot is duurzaamheidsexpert bij BinnensteBuiten.

Leer Marieke kennen!
Marieke Eyskoot -Fotograaf Stijn Ghijsen.jpg