Beide vrouwen kregen op dertienjarige leeftijd te maken met seksueel geweld. Nu, vijf jaar later stuurt Susanne (18) een tweet de wereld in, gericht aan zichzelf. 'Ik weet niet wat 13-jarige ik van 18-jarige ik zou vinden, maar ik denk wel dat ze het vet vindt dat ik er nog steeds ben.'

Susanne & Hanneke

"Begin januari heb ik een lijstje gemaakt met daarop alle mijlpalen die ik dit jaar zou behalen. Daarop stond ook dat het vijf jaar geleden is dat ik werd verkracht", vertelt Susanne. "Omdat ik Twitter al langer gebruik als een dagboek - ik heb niet al te veel volgers en er kijken niet al te veel mensen naar - besloot ik om er een tweet van te maken. Om voor mezelf duidelijk te maken dat ik trots op mezelf mag zijn."

Vandaag is het 5 jaar geleden dat ik werd verkracht. Ik weet niet wat 13 jarige ik van 18 jarige ik zou vinden, maar ik denk wel dat ze het vet vindt dat ik er nog steeds ben. Kleine shoutout naar mezelf <3

— Suus (@SUUUUSKI) January 28, 2021

‘Tegen mijn zin in’ 

Susanne is pas dertien jaar als ze wordt verkracht. "Ik had een relatie met een jongen, hij was op dat moment veertien. Hij had al met mij overlegd wat ik ervan zou vinden om seks met hem te hebben, waarop ik heb aangegeven dat ik dat niet wilde. De dag daarna werd ik alsnog ontmaagd, tegen mijn zin in." Inmiddels praat Susanne openlijk over wat haar is aangedaan.

Wat sterk dat je dit tweet! Ik was ook 13 toen mij dit gebeurde, maar tot ruim in de 30 was het mijn grote geheim. Groot is mijn bewondering voor jou kracht

— Hanneke Duifhuize (@duif68) January 29, 2021

'Groot is mijn bewondering voor jouw kracht', reageert Hanneke, die op dezelfde leeftijd te maken kreeg met seksueel geweld. Wat Susanne nu heeft gedaan, dat had ik op achttienjarige leeftijd niet gekund, zegt ze. "Dat weet ik zeker. Ik hield het voor mezelf en pas op mijn dertigste ben ik daarvoor uitgekomen."

Praten blijft eng

Toen Hanneke het bericht van Susanne las, wilde ze haar een hart onder de riem steken. "Daarom heb ik gereageerd. Ik heb helemaal niet het idee gehad dat het zo’n impact zou hebben." Ondanks dat ze nu beiden open spreken over wat er is gebeurd, blijft het voor allebei ergens eng om erover te praten. "Dat blijft je leven lang, denk ik", zegt Hanneke. 

Jullie zullen er nooit alleen voor staan

President Macron

In Frankrijk is afgelopen weekend na #MeToo een nieuwe hashtag in het leven geroepen, #MeTooInceste. De hashtag werd trending topic en allerlei ervaringen van verkrachting of seksueel misbruik zijn besproken. President Macron heeft daar op zijn beurt op gereageerd. "Wij luisteren naar jullie. We geloven jullie. Jullie zullen er nooit alleen voor staan." Sociale platformen, mannen en vrouwen, jong en oud, iedereen die zich uitspreekt tegen seksueel geweld, draagt eraan bij dat dit soort onderwerpen in een stroomversnelling bespreekbaar worden gemaakt. 

Nog altijd taboe

"Je voelt je toch altijd wel heel erg alleen daarin", zegt Hanneke. "Er is gewoon een heel groot taboe omheen, nog steeds. Dat merk ik ook in mijn omgeving aan reacties. Nu vertelde ik bijvoorbeeld ook aan mijn ouders dat ik vanavond hier zou gaan vertellen." Daarop reageerden zij met een schrikreactie dat heel Nederland dat dan zou zien. "Ja, dan ziet heel Nederland het en dat is ook juist de bedoeling. Het moet uit de taboesfeer worden gehaald. Iemand bij wie dit gebeurt, moet zijn of haar verhaal kunnen doen en weten dat ‘ie niet alleen staat. Dat heb ik jarenlang toch wel zo ervaren."

Ik hoop dat medeslachtoffers er ook steun in kunnen vinden

Susanne hoopt dat niet alleen slachtoffers dit zien, maar ook ouders van slachtoffers of mensen die er niets mee te maken hebben. "Dan zien mensen dat je er gewoon over kunt praten en ik hoop dat medeslachtoffers er ook steun in kunnen vinden, dat ze weten dat ze niet alleen zijn."