Petrus in het land is deze aflevering bij de Protestantse Gemeente Schiedam. Hier worden we welkom geheten door dominee Anje de Kuiper, die ons vertelt over het thema ‘Rusten in het groen’.

De Grote- of Sint Janskerk, is als oudste gebouw van de stad, nog steeds een cultureel en historisch middelpunt van Schiedam. Samen geeft de Protestantse Gemeente Schiedam handen en voeten aan het geloof. Anje de Kuiper omschrijft de zondag als een moment dat ‘inspireert, ontmoet en verbind’. De gemeente is maatschappelijk erg actief op plekken als de voedselbank en een detentiecentrum; een gemeente van doeners dus.

Tussen de zuilen van de kerk installeerde kunstenaar Florentijn Hofman, op verzoek van het Stedelijk Museum Schiedam, de Stadscocon; een grote groene opblaasbare installatie waar je als bezoeker in mag. Speciaal voor het kunstwerk schreef Hofman samen met een componist een muziekstuk dat tijdens het bezoek aan de kerk te horen is. De Stadscocon is gemaakt van zeil en bedoeld als groene oase voor de inwoners van Schiedam. 

Anje de Kuiper

De zondag als een moment dat ‘inspireert, ontmoet en verbind’

Voor dominee Anje de Kuiper was het kunstwerk aanleiding om in haar meditatie stil te staan bij de groene weiden van Psalm 23. Het thema van de aflevering is dan ook ‘Rusten in het groen’. We spreken verschillende gemeenteleden die op hun eigen manier vormgeven aan rust in hun leven.

Zo ontmoeten we Gert van Rijnberk, die rust vindt in de Voedselbanktuin. Samen met vrijwilligers voorziet hij de lokale Voedselbank wekelijks van verse groenten. Gert vind het belangrijk om iets te doen voor een ander en is tijdens zijn pensioen erg actief betrokken bij de Voedselbanktuin.

Gert van Rijnberk
Gert van Rijnberk
Nicoline van Veen
Nicoline van Veen

Ook maken we kennis met Nicoline van Veen, die wekelijks geniet van de drukte van de kinderen van ‘haar’ kinderkoor. Vanuit haar logopediepraktijk is Nicoline tien jaar geleden begonnen met het kinderkoor. Ze creëert een laagdrempelige repetitie waar iedereen welkom is en waar het zowel gaat over het maken van plezier als het leren van de taal. 

Zoals altijd wordt Petrus in het land afgesloten met een bijzonder lied. Dit keer werd het lied Een mens te zijn op aarde gebracht.