De beste lange documentaire van Europa is… Shadow Game! In Shadow Game volgen regisseurs Eefje Blankevoort en Els van Driel tieners tijdens een helse tocht door Europa. Ze zijn op de vlucht voor oorlog en geweld. Dagelijks proberen ze levensgevaarlijke grenzen over te steken, op zoek naar veiligheid en een beter leven. Mishandelingen en ontberingen zijn aan de orde van de dag. 

Bij het in ontvangst nemen van de Prix Europa hield regisseur Eefje Blankevoort een bevlogen speech. De kinderen die we hebben ontmoet op onze vierjarige reis door de donkere rafelranden van Europa, zijn net als de kinderen aan de andere kant van het hek. Ze hebben dezelfde hoop en ambities. Sommigen houden van muziek of film. Ze zijn grappig en veerkrachtig. Maar ze worden geconfronteerd met obstakels van mythische proporties. En vaak zijn ze onzichtbaar.

They have names! Fight for their rights!

Blankevoort riep op het podium de namen van de jongens in de film: SK, Jano, Shiro, Faiz, Mohammed, Mustafa, Durrab,Yaseen, Ali en Mo. Deze prijs zal ons helpen deze kinderen uit de schaduw te halen.Ook riep de regisseur alles en iedereen in actie te komen.Sta op en vecht tegen de ernstige schendingen van vluchtelingen- en kinderrechten die op dit moment in Europa plaatsvinden. Help alstublieft deze kinderen in het EU-parlement te krijgen en teken ons manifest: #ProtectChildrenOnTheMove.

Deze prijs zal ons helpen deze kinderen uit de schaduw te halen.

Prix Europa

De Prix Europa - Media Competition for all over Europe -  wordt elk jaar gekozen door de beste filmmakers uit Europa. Vier dagen lang kijken ze elkaars werk - geselecteerd uit honderden inzendingen - en verkiezen de beste Europese productie. Regisseur Eefje Blankevoort was afgereisd naar Potsdam. Het was ongelofelijk inspirerend om met filmmakers uit heel Europa ons werk en ideeën over grote maatschappelijke onderwerpen te bespreken. Ik ben heel erg trots en vereerd dat mijn collegas Shadow Game hebben verkozen tot winnaar.”

Shadow Game wordt 15 november om 10:25 uur uitgezonden bij de KRO-NCRV op NPO 2.

#Bescherm kinderen op de vlucht

Shadow Game is namelijk niet alleen een film. Onderdeel is het manifest #Bescherm kinderen op de vlucht. De jongens uit de film willen het Europees Parlement toespreken en hen 100.000 handtekeningen overhandigen. Zij hebben de helletocht weliswaar overleefd maar dagelijks lopen kinderen - sommigen niet ouder dan 8 jaar - in hun voetsporen door Europa. Ze worden niet beschermd, staan bloot aan geweld van o.a. grensbewakers en lopen het risico in handen te vallen van criminelen en mensenhandelaren.

Ik wil helpen!