In een nieuwe aflevering van De verwondering spreekt Annemiek Schrijver met Shervin Nekuee over het soefisme, Rumi en zijn zoektocht naar troost.
Shervin Nekuee groeit op in een liberaal gezin in Teheran. Rond zijn elfde levensjaar ziet hij hoe het fijnzinnige land van zijn kindertijd volledig verandert: door de Iraanse revolutie wordt een conservatieve levensstijl de norm. Ondanks de vele gevaarlijke situaties die om hem heen ontstaan heeft Shervin een gelukkige jeugd. Rond zijn negentiende wordt de situatie echter onhoudbaar. Shervin weigert dienstplicht en vlucht naar Nederland, om uiteindelijk in Utrecht neer te strijken. Hier stort hij zich met grote ijver op een universitaire studie sociologie.
Na een jaar in Utrecht gewoond te hebben overlijdt zijn moeder aan kanker - de rouw van dit grote verlies durft hij jarenlang niet onder ogen te komen. Door de hardheid en rationaliteit van het universitaire wereldje blijft Shervin ver weg van zijn emotionele binnenwereld. Toch is er iets in hem dat blijft zoeken naar woorden van troost.
Na een spirituele ervaring tijdens een reis door het Himalayagebergte gaat Shervin zich verdiepen in het soefisme en de mystieke poëzie van Rumi. Eindelijk vindt hij woorden voor zijn melancholische gevoelens rondom het afscheid van zijn moeder.