Ken je de Be Friendly campagne nog uit 2020 en 2021? Een initiatief van dj Stefan Stasse en BinnensteBuiten chef-kok (en imker) Ramon Brugman om zoveel mogelijk handtekeningen in te zamelen tijdens de Bee Friendly campagne, waarmee de omroep aandacht vraagt voor de essentiële rol van de wilde bij voor onze voedselproductie. Woensdag 15 juni werden Stefan en Ramon uitgenodigd in de Tweede Kamer om het burgerinitiatief toe te lichten in een presentatie en waarom de wilde bij beschermd moet worden.  

In het radioprogramma De Staat van Stasse organiseert Stefan Stasse al 5 jaar de Nationale Zaadlozing. “Mooi om te ervaren dat een klein item ‘Red de bij’ in ‘ons’ programma na vijf jaar  het burgerinitiatief nationale  zaadlozing is geworden en een uur lang wordt besproken in de tweede Kamercommissie voor landbouw. Dat is best hoopvol eigenlijk. Aldus Stefan Stasse.

Ramon Brugman over de het bezoek aan de Tweede Kamer: “In een presentatie over de wilde bij en ons initiatief lieten Stefan en ik aan zeven Kamerleden van verschillende partijen weten waarom de wilde bij nog steeds beschermd moet worden. De ruimte die er was om vragen te stellen, werd door de Kamerleden volledig benut. Wat ons betreft een goed teken en we hebben vanuit KRO-NCRV vandaag een belangrijk punt gemaakt. We zijn blij dat de partijen hun betrokkenheid toonden. We hopen dat we met ons initiatief impact hebben gemaakt en de partijen hier nu serieus mee aan de slag gaan.”

Impact

De handtekeningenactie is onderdeel van het burgerinitiatief om alle wilde bijensoorten in Nederland op te nemen op de lijst beschermde diersoorten, conform de Wet Natuurbescherming. Wilde bij essentieel voor bestuiving van voedselgewassen. In totaal zijn er ruim 64.000 handtekeningen opgehaald. Dit initiatief is aangeboden aan de minister. 1200 lespakketten zijn destijd verspreidt aan scholen en een miljoen zakjes zaad zijn uitgedeeld, wat gelijk staat aan 400 voetbalvelden bloemen.

Campagne

Tijdens de campagne hebben onder andere radio DJ Stefan Stasse en BinnensteBuiten chef-kok (en imker) Ramon Brugman zich ingezet voor de wilde bij. En dat was hard nodig. Er zijn steeds minder bloemen door onder andere overproductie in de landbouw en door ’tegeltuinen’ in woonwijken. Zo kunnen de bijen niet meer zorgen voor bestuiving van onze voedselgewassen, zoals appels, aardbeien, paprika’s en komkommers. Tachtig procent van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten. 

Voorstel

Wij maakten eerder al bekend 2.500.000 m2 grond bij-vriendelijk gemaakt te hebben door bloemzaad te verspreiden. Dit aantal is vergelijkbaar met een oppervlak van 390 voetbalvelden. Mensen konden zaadzakjes en lespakketten aanvragen of het burgerinitiatief tekenen, 1 miljoen zaadzakjes zijn aangevraagd. Het initiatiefvoorstel wordt nu bekeken door de commissie voor de Verzoekschriften en Burgerinitiatieven. Wanneer deze aan alle voorwaarden voldoet, wordt het voorstel in behandeling genomen. 

Ook nu de campagne Be Friendly is afgerond, besteden wij in diverse programma’s aandacht aan vergelijkbare onderwerpen. Wij geloven in een groene samenleving waarin plek is voor iedereen. Dus ook voor de wilde bij! Want de bij is heel belangrijk. Via onze programma's geven we op allerlei manier aandacht aan de natuur.

Wil je meer horen over het bezoek van Stefan en Ramon aan de Tweede Kamer? Stefan maakte er gisteren een uitgebreid verslag van in zijn programma De Staat van Stasse.

Luister het hier terug: