Bachdida, 7 maart 2021 – Paus Franciscus heeft aan het eind van de middag (plaatselijke tijd) een bezoek gebracht aan de Assyrische plaats Bachdida, een christelijke enclave die ook Karakosj wordt genoemd. Deze stad, gelegen in het gouvernement Nineve (Noord-Irak), was twee jaar lang bezet door terreurorganisatie Islamitische Staat. Bij aankomst werd de paus bejubeld door honderden Syrisch-katholieke christenen. 

De plaatselijke geloofsgemeenschap ontving de Heilige Vader in de Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis (al-Tahira-i-Koebra), die een kerktoren heeft met daarop een groot Mariabeeld. Ook de in Libanon residerende patriarch Jozef III Joenan van Antiochië was aanwezig, evenals aartsbisschop Joehanna Boetros Mosje van Mosoel. Om 12.00 uur plaatselijke tijd ging Franciscus voor in het angelusgebed.

“Toen ik met de helikopter kwam aangevlogen, zag ik het standbeeld van Maria op deze Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis. Aan haar heb ik de wedergeboorte van deze stad toevertrouwd. Onze Lieve Vrouw beschermt ons niet alleen van bovenaf, maar daalt ook tot ons neer met de liefde van een Moeder. Haar beeltenis is hier mishandeld en oneerbiedig behandeld, maar het gelaat van de Moeder Gods blijft ons met liefde aankijken. Want dat is wat moeders doen: zij troosten en zij geven leven. Ik wil alle moeders en vrouwen van dit land hartelijk danken, vrouwen met moed die leven blijven geven, ondanks onrecht en leed. Mogen vrouwen respect krijgen en beschermd worden! Mogen zij respect krijgen en kansen krijgen!”, zei de paus in zijn inleiding op het angelus.

Encyclopedie: Syrisch-Katholieke Kerk

Bachdida werd begin juli 2014 belegerd door jihadisten van ISIL. De Koerdische Pesjmerga en het Assyrische Karakosj Beschermingscomité verdedigden de plaats met succes. Ouderen, vrouwen en kinderen slaagden erin te vluchten naar naburige plaatsen. De overgebleven burgers hadden het zwaar omdat de terroristen de watertoevoer hadden afgesloten. Op 6 augustus 2014 trokken de Koerdische troepen zich echter terug uit de stad. De volgende dag vielen ISIL-strijders Karakosj binnen. Een groot deel van de bevolking vluchtte naar de autonome regio Koerdistan. Op 19 oktober 2016 werd Bachdida bevrijd door het Iraakse regeringsleger tijdens de Slag om Mosul (16 oktober 2016 – 20 juli 2017).

Quaraqosh church papal visit

Het is vandaag de derde dag van het allereerste bezoek van een paus aan Irak. Morgen vliegen Franciscus en zijn gevolg weer terug naar Rome. 

Vanochtend arriveerde de paus op de luchthaven van Erbil, waar hij werd verwelkomd door de president en de premier van de Autonome Regio Koerdistan. Na het officiële ontvangst verliet hij die regio weer. Per helikopter werd hij overgebracht naar Mosoel, de hoofdstad van het gouvernement Nineve. Na daar rondgeleid te zijn in de zwaar gehavende oude binnenstad, sprak Franciscus een plechtig gebed voor alle oorlogsslachtoffers uit. Het volgende programmaonderdeel was een bezoek aan Karakosj, gelegen ongeveer 32 km ten zuidoosten van Mosul en 60 km ten westen van Erbil (Iraaks-Koerdistan). Aan het eind van de middag gaat de paus voor in een eucharistieviering in het stadion van Erbil.