In Kloostergasten dompelen zes bekende Nederlanders zich drie dagen lang onder in het leven van broeders en zusters. Thomas Cammaert trapt af in de eerste aflevering. 

The Passion-acteur Thomas Cammaert is drie dagen te gast bij de Norbertijnen in de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther. Het is de oudste nog bestaande kloosterorde van Nederland. De Vlaamse Thomas groeide op in een katholiek gezin. Toen hij ontdekte dat hij op mannen viel, voelde hij zich niet langer welkom in de kerk. Hoe aardt hij in het Brabantse kloosterleven? In de tuin van de abdij gaat Thomas met abt Denis Hendrickx het gesprek aan en vraagt of broeders in zijn abdij openlijk homoseksueel kunnen zijn.

Kloostergasten
Kloostergasten

De andere kloostergasten in de reeks zijn Noraly Beyer, Emile Roemer, paralympische sportvrouw Esther Vergeer, presentatrice Evi Hanssen en Boswachter Tim Hogenbosch. Ze verruilen het hectische leven voor een tijd achter de kloostermuren en draaien mee in het dagelijks ritme, maken kennis met de rituelen en de bewoners.

Twintig jaar geleden startte KRO-Kruispunt met een eerste kloosterserie, maar sindsdien is er veel veranderd in de kloosters. De kloosterlingen vergrijsden, er was minder jonge aanwas en zeilen moesten in de afgelopen jaren worden bijgezet. Tegenwoordig zetten kloosters vaker de deuren open en zoeken nieuwe wegen voor de toekomst. Jongere paters en zusters uit landen als Indonesië of de Filippijnen zorgen voor continuïteit. Kloosters creëren een veilige plek voor vluchtelingen, zetten zich in voor ouderenzorg en onderwijs en bieden retraites aan voor mensen die in deze tijden van crisis en onzekerheid naar rust, balans en zingeving.

Kloostergasten, zondag 18 september 17.45 bij KRO-NCRV op NPO 2