Vaticaanstad, 2 januari 2023 - Het lichaam van Benedictus XVI ligt sinds vanochtend opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek. Tienduizenden mensen nemen afscheid van de emeritus paus, die op oudejaarsochtend op 95-jarige leeftijd in Vaticaanstad overleed.

Net als bij zijn voorganger Johannes Paulus II in 2005 is het lichaam van Benedictus XVI opgebaard voor het pauselijk hoofdaltaar van de Sint-Pieter en de zogenoemde confessio, de gewijde ruimte boven het graf van Sint-Petrus.

Vanochtend om 7.00 uur begon de plechtige translatie van het lichaam naar de Vaticaanse Basiliek. Aangekomen bij de confessio ging kardinaal Mauro Gambetti voor in een rouwdienst.

Benedictus is gehuld in een albe en een rood kazuifel. Hij draagt een witte bisschopsmijter op zijn hoofd en zwarte schoenen aan zijn voeten. Zwitserse gardisten staan aan weerszijden van hem op wacht.

Onder de eerste gasten bij het opgebaarde lichaam van de voormalige pontifex waren de Italiaanse president Sergio Mattarella en premier Giorgia Meloni. Beiden condoleerden aartsbisschop Georg Gänswein, die jarenlang de persoonlijke secretaris van Benedictus XVI is geweest en met hem woonachtig was in Mater Ecclesiae. 

Uren voor de opening van de Vaticaanse basiliek om 9 uur 's ochtends had zich een lange rij mensen gevormd op de Via della Conciliazione, de avenue die loopt vanaf de Tiber naar het Sint-Pietersplein.

De Sint-Pietersbasiliek is nog tot woensdagavond open voor rouwenden die even willen stilstaan of bidden bij het opgebaarde lichaam van de uit Beieren afkomstige paus.

Ondertussen werd op het Sint-Pietersplein al begonnen met de technische voorbereidingen voor de requiemmis die op donderdagochtend om 9.30 uur begint. Er worden tienduizenden mensen verwacht. Na afloop van de eucharistieviering zal de kist van Benedictus XVI naar de grotten onder de Sint-Pietersbasiliek worden gebracht voor de begrafenis.