Antakya, 28 maart 2023 - In de Turkse stad Antakya zag de Nederlandse minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hoe groot de schade is die de aardbeving van 6 februari heeft aangericht. Straat na straat ligt in puin. “Hartverscheurend”, zegt de bewindsvrouw tegenover het ANP nadat ze vandaag door de burgemeester van de stad was rondgeleid.

Schreinemacher wilde met eigen ogen aanschouwen wat het natuurgeweld heeft gedaan. Ze is een van de eerste buitenlandse bewindslieden die de stad bezoekt sinds de aardbeving. Antakya ligt in de provincie waar de meeste doden vielen. In de stad verloren alleen al ruim 21.000 mensen het leven en worden nog 4000 mensen vermist, meldt de burgemeester. Tienduizenden huizen zijn er ingestort.

Antakya is de hoofdstad van de Turkse provincie Hatay. De stad is gebouwd op de fundamenten van de antieke metropool Antiochië. Deze speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van het vroege christendom en wordt meermaals genoemd in de Handelingen van de Apostelen. Het patriarchaat Antiochië was de zetel van een van de vijf christelijke patriarchaten binnen het Romeinse Rijk.

Ook Antiochië zwaar getroffen door aardbeving  (9 februari 2023)

Turkije heeft nu hard steun nodig, maakt iedere gesprekspartner van de minister deze dag duidelijk. Bijna twee miljoen mensen leven in tenten en containers en nog eens 3,7 miljoen zijn uit het rampgebied geëvacueerd. “De wereld moet niet onderschatten hoeveel hulp nodig is”, zegt Lotte Ruppert van het Rode Kruis in een tentenkamp waar 2000 mensen zijn ondergebracht.

Ruppert merkt al dat de aandacht voor de ramp afneemt, net als het geld dat wordt gestuurd. De komende maand zal het nog wel gaan, denkt ze. Het is de vastenmaand ramadan en dan geven vooral islamitische landen veel. Maar in mei, vreest ze, zal het wel minder worden. De Turkse Rode Maan deelt elke dag alleen al 3,5 miljoen maaltijden uit. “Dat is niet vol te houden.”

Nederland heeft bijna 50 miljoen euro aan Turkije en Syrië gegeven. Daar blijft het voorlopig bij. “Ik heb nu geen ruimte om meer te doen”, zegt Schreinemacher. Een kasschuif (geld bestemd voor komende jaren naar voren halen) ziet ze niet zitten. Misschien dat Turkije nog een lening van de Wereldbank kan krijgen. Daar wil ze dan nog 10 miljoen in steken.

Schreinemacher benadrukt in elk gesprek dat het Nederlandse bedrijfsleven graag mee wil helpen met de wederopbouw. Onlangs kwamen bedrijven al samen om hierover te praten. De VVD-minister ziet kansen in onder meer watermanagement, infrastructuur en landbouw. “We helpen bedrijven met contacten.” Nederland is een van de grootste investeerders in Turkije.