De eerste drie jaar van haar studententijd streed ze mee met de mannen, toen nog als Craig Telfer. Kort daarna komt ze uit de kast als trans vrouw en in 2019 wordt CeCe Telfer kampioen op de 400 meter hordelopen bij de vrouwen. Nu streeft ze haar Olympische droom na. “Voor iedereen die onderdrukt wordt.”

Cece Telfer

CeCe’s sprint naar de overwinning
Tussen de mannen kwam Telfer niet in de buurt om zich te kwalificeren voor het nationale NCAA-kampioenschap. In 2016 eindigt ze op plek tweehonderd en in 2017 belandt ze op de 390e plaats. 2018 is het jaar dat Telfer in transitie gaat: van Craig naar Cece. Weer een jaar later, 2019 schopt Cece Telfer het tot kampioen op de 400 meter horden bij de vrouwen.

Lees ook:

De snelste tijd van de 26-jarige telt momenteel 57,5 seconde. Om zich te kwalificeren voor de nationale rondes, waar ze zich kan kwalificeren voor de Olympische Spelen zal de atlete een seconde sneller moeten zijn en de race binnen 56,5 seconde moeten afleggen. Bij de nationale rondes rest haar nog één taak; eindigen in de top drie. Lukt dit? Dan maakt ze kans om haar Olympische droom waar te maken.

Voor Cece zijn er naast de vereiste tijden en een plaats bij de beste drie meer eisen om überhaupt mee te mogen doen met de nationale rondes. Het Internationaal Olympisch Comité heeft bepaalde testosteronniveaus vastgelegd waaraan Telfer moet voldoen om zich tussen de vrouwen te voegen. Goed nieuws voor de sporter: haar testosteronlevel voldoet aan de eisen.

Is dit wel eerlijk?
CeCe’s overwinning in 2019 deed vele wenkbrauwen fronsen en niet iedereen vindt het een eerlijke race. Australische olympiër Tamsyn Manou en landgenote Jane Flemming vinden het oneerlijk. Volgens hen heeft Telfer een sportief gezien een voordeel omdat ze als man geboren in. Mannen hebben bijvoorbeeld meer spiermassa en kunnen van nature meer zuurstof opnemen.

Om die redenen is het voor transgender vrouwen dus ook pas toegestaan om mee te doen nadat testosteron levels onderdrukt zijn met medicatie. Al in 2017 is Telfer met deze behandeling gestart en volgens haar coach zit de progressie die ze maakt vooral in het feit dat de atlete gemotiveerder is én harder traint.

Lees ook:

Vrouwen met veel testosteron
In 2019 stuitte de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya op dezelfde verontwaardiging. Caster heeft van nature hogere testosteronwaardes dan de gemiddelde vrouw, waardoor zij zonder remmers niet mag deelnemen aan wedstrijden. Waar in de sportwereld eerder hard onderscheid werd gemaakt tussen mannen en vrouwen op basis van biologisch geslachts, lijken nu testosteronwaardes een steeds grotere rol te spelen.

Transgender op Olympische Spelen
Volgens Olympische historici hebben er eerder nooit publiek open transgenders meegedaan aan De Spelen. Wel zijn er twee sporters geweest die na hun deelname uit de kast kwamen als transgender. Eén van hen komt je misschien wel bekend voor: het was Jenner die in 1976 een gouden plak won op de tienkamp. Nu zien we Caitlyn Jenner vooral terug in Keeping up with the Kardashians.

“Voor mijn mensen”
Afgelopen periode zijn er steeds vaker discussies ontstaan over de transgender sporters en hun deelname aan wedstrijden. Juist dat maakt Telfer strijdbaar om haar plek te veroveren. “Het is belangrijk voor mij om dit voor mijn mensen te doen - of dit nu vrouwen, zwarte mensen, transgender personen of LGBTQ mensen zijn - iedereen die onder een vergrootglas ligt, of wordt onderdrukt.

Eén ding is zeker, Cece Telfer is gedreven haar Olympische droom waar te maken. Ondanks het huidige gebrek aan trainingsruimte heeft ze haar doel helder voor ogen en is de asfaltweg waar ze op traint voorlopig haar beste vriend.