Uit de schulden

Wie eenmaal in de schulden zit, raakt die niet snel meer kwijt. Of het nou door domme pech is, of door een verkeerde beslissing: schulden hebben een enorme impact op je leven. Kruispunt volgt twee mensen die, door het opbouwen van meerdere schulden, in een neerwaartse spiraal zijn terecht gekomen. 

Arjan (43) zit in de schuldsanering. In 2016 lopen zijn schulden zo hoog op, dat hij zijn woning moet verlaten en zijn relatie daardoor op de klippen loopt. Sindsdien woont hij in een piepkleine huurwoning met nauwelijks genoeg leefruimte. Een bitter contrast met zijn vorige huis. Om zijn schulden af te lossen, besluit hij het roer om te gooien en zijn vrachtwagenrijbewijs te halen.Deze carrière switch geeft hem nieuwe energie en de mogelijkheid om zijn problemen aan te pakken. De komende tijd is hij nog lang niet schuldenvrij. Hij vecht tegen de vooroordelen en de schaamte.

Arjan

Als je je gaat schamen ga je op de achtergrond leven. Dan word je een soort kluizenaartje. Word je daar beter van?

Uit de schulden
Uit de schulden

Kaylee (25) krijgt op haar 22e een burn-out. Door neerslachtigheid en financiële stress begint ze een forse schuld op te bouwen. De situatie lijkt uitzichtloos, totdat ze in contact komt met de stichting ONSbank. Daar kan ze een kunstzinnig workshop programma volgen. In dat traject ontwikkelt ze interesses en genoeg motivatie om erachter te komen welke nieuwe richting ze op wil met haar leven.

Kaylee: "Ik denk dat de meeste mensen kijken naar iemand met schulden: die is lekker lui. Natuurlijk heb ik niet de beste keuzes gemaakt in mijn leven. Maar al die dingen moet je ook maar vanuit huis meekrijgen."

Arjan en Kaylee zijn niet de enigen die financieel in zwaar weer leven. 1 op de 5 huishoudens heeft risicovolle schulden. Meer dan een miljoen mensen leeft in armoede. De verwachting is dat door de coronacrisis de financiële problemen fors zullen toenemen. Door stress en schaamte zoeken mensen geen hulp. Wie te lang wegloopt voor de problemen komt onherroepelijk in de schuldsanering terecht.

Arjan weet hoe zwaar dat traject is. Hij zal de komende jaren van een paar tientjes per week moeten rondkomen. Met keihard werken hoopt hij voor zijn vijftigste zijn leven weer op de rit te hebben. 

Staat het al in uw agenda?

Kruispunt: Uit de schulden, maandag 29 maart om 22.50 uur bij KRO-NCRV op NPO 2