Uitspraak over de eikenboom in De rijdende rechter

In deze aflevering reist De rijdende rechter af naar Lelystad. Daar wonen de buren meneer Pilage en meneer en mevrouw Koeling al 36 jaar naast elkaar. Meneer Pilage heeft al jaren last van de grote eikenboom in de tuin van de familie Koeling. 

Het probleem

Volgens meneer Pilage is er door de eikenboom een overvloed aan bloesem op zijn terras, en in het najaar zijn het de bladeren en de eikels. Hij zegt dat zijn buren er niets aan doen om de overlast te beperken. De buren Koeling zeggen er juist alles aan te doen om de overlast te voorkomen: ze beweren de boom elk jaar te snoeien. De buren Koeling hebben op hun beurt last van de muziek die meneer Pilage afspeelt in de tuin. Daarnaast vinden ze zijn stookgedrag onbehoorlijk. En dan is er ook nog onduidelijkheid over de erfgrens.

De uitspraak

Meester Reid komt met de volgende uitspraak: De overlast die de boom volgens meneer Pilage veroorzaakt is verwaarloosbaar. Daarom mag de eikenboom blijven staan. Wel moet de boom tot minstens een meter van de erfgrens gesnoeid worden, zodat de takken de tuin van meneer Pilage niet meer kunnen bereiken. 

Over het probleem met het stoken heeft Meester Reid het volgende te zeggen: 'Stoken is in Nederland niet verboden, en daarom hoeft meneer Pilage daar ook niet mee te stoppen. Wel moet hij vanaf nu de Zwitserse methode gebruiken, omdat die voor de minste overlast zorgt.' 

De rijdende rechter 2023
3 min 21 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Meer lezen over de rijdende rechter?

Op de pagina van De rijdende rechter verzamelen we alle artikelen over het programma. 

de rijdende rechter