Uit recent DNA-onderzoek onder oud-deelnemers van zoektochten in Colombia blijkt dat er acht positieve matches en – spijtig genoeg – nog één onjuiste match gevonden is. Drie onjuiste matches werden eind vorig jaar al ontdekt. Naar aanleiding daarvan hebben wij bedrijfsrecherchebureau Hoffmann gevraagd om een onafhankelijk onderzoek te starten. Verder is aan de mensen die dat wilden een DNA-test aangeboden.

Mediadirecteur KRO-NCRV Sandra Hilster: 'Spoorloos heeft gedurende 30 jaar duizenden mensen geholpen in de zoektocht naar hun biologische ouders. Iedere onjuiste match is er één teveel. We doen dit vanuit onze sterke overtuiging dat iedereen het recht heeft om antwoorden te krijgen op vragen rondom hun afkomst. Het blijkt nu dat dit in vier gevallen niet goed is gegaan en dat betreuren wij uiteraard.'

 

Onderzoek naar wat er destijds is gebeurd

Hilster vervolgt: 'Het gaat hierbij om zoektochten in Colombia die in het verleden plaatsvonden, een tijd waarin DNA-testen een stuk minder toegankelijk waren. Tegenwoordig testen we bij alle zoektochten op DNA. Wat er destijds is gebeurd wordt nu onderzocht door bedrijfsrecherchebureau Hoffmann en wij zullen onze hulp bieden waar gewenst.'

'Iedere onjuiste match is er één teveel'

Sandra Hilster, mediadirecteur KRO-NCRV

Oproep en onderzoek

Nadat er afgelopen najaar vragen zijn ontstaan over de uitkomst van zoektochten door Spoorloos in het verleden in Colombia, heeft Spoorloos oud-deelnemers opgeroepen zich te melden bij twijfels over hun afkomst. Na deze oproep is, bij iedereen die dit wenste, DNA-onderzoek gedaan. Ook is in kaart gebracht bij welke zoektochten een lokale hulp betrokken was.

In december 2022 is bedrijfsrecherchebureau Hoffmann een onderzoek gestart naar de zoektochten in Colombia waarbij de lokale hulp betrokken is geweest. Dit onderzoeksrapport hopen wij dit voorjaar te ontvangen.

 

Na negatieve match alsnog de juiste familie gevonden

Spoorloos blijft uiteraard met alle kandidaten persoonlijk in gesprek en we bieden de betrokkenen nazorg aan. We hopen, indien gewenst, dat we met behulp van DNA-databases en stamboomonderzoek alsnog de gezochte bloedverwant van de negatieve DNA-matches te kunnen opsporen. Bij één oud-deelnemer is dat inmiddels gelukt.