Van gewas tot gerecht: gewokte andijvie met Hollandse ingrediënten
Yvon Jaspers kookt met BinnensteBuiten chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Ramon toont de veelzijdigheid van elk gewas, zodat ook jij van boer tot bord weet te koken. Deze week: gewokte andijvie! Benieuwd hoe jij dit kunt maken? Lees het recept en bekijk de video hier.
Ingrediënten
Voor twee personen:
-
1 krop andijvie
-
150 gram rijst
-
2 eetlepels olie (bijvoorbeeld zonnebloem, koolzaad of arachide)
-
1 ui
-
1 bosui
-
2 tenen knoflook
-
1 rode peper
-
Een stukje gember van 1 cm
-
1 eetlepel sesamolie
-
2 eetlepels sojasaus
-
1 eetlepel oestersaus (of paddestoelensaus)
-
1 eetlepel honing of agavesiroop
-
1 eetlepel (geroosterd) sesamzaad
-
Een handje cashewnoten
-
Cassave kroepoek
Standaard in huis
-
Zout en peper
Benodigdheden
-
Wokpan
-
Snijplank
-
Kom
Bereidingswijze
-
Was de andijvie en pluk de blaadjes los van de krop.
-
Snij de ui, knoflook en 1/3 van de rode peper fijn. Haal de pitjes uit de rode peper als je niet van pittig houdt.
-
Kook ondertussen de rijst zoals staat aangegeven op de verpakking.
-
Doe wat olie in de wokpan. Bak de ui aan in de wok en voeg de rode peper en knoflook toe. Rasp er wat verse gember bij in.
-
Voeg de andijvieblaadjes toe samen met de oestersaus, sojasaus, sesamolie. Voeg ook een beetje honing toe.
-
Snij de bosui in stukjes en strooi de helft over de andijvie heen.
-
Schep de rijst in een kommetje. Voeg de gewokte andijvie toe. Serveer wat cassave kroepoek, een handje cashewnootjes, de sesamzaadjes en de andere helft van de bosui bovenop de kommetjes.
-
Eet smakelijk!
Ramons tips
-
De bruine vlekjes op het andijvieblad kun je gewoon eten!
-
Rooster de sesamzaadjes van tevoren om een bittere smaak te voorkomen.