Van gewas tot gerecht: gewokte andijvie met Hollandse ingrediënten

Yvon Jaspers kookt met BinnensteBuiten chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Ramon toont de veelzijdigheid van elk gewas, zodat ook jij van boer tot bord weet te koken. Deze week: gewokte andijvie! Benieuwd hoe jij dit kunt maken? Lees het recept en bekijk de video hier.

Yvon Jaspers en Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht #2
5 min 21 s
Deze video op je eigen site plaatsen

Yvon Jaspers kookt met chef-kok Ramon Brugman in Van gewas tot gerecht, de nieuwe webserie van Onze boerderij: en nu zelf. Deze aflevering: andijviewok.

Ingrediënten 

Voor twee personen:

  • 1 krop andijvie

  • 150 gram rijst  

  • 2 eetlepels olie (bijvoorbeeld zonnebloem, koolzaad of arachide)

  • 1 ui 

  • 1 bosui 

  • 2 tenen knoflook 

  • 1 rode peper 

  • Een stukje gember van 1 cm 

  • 1 eetlepel sesamolie 

  • 2 eetlepels sojasaus 

  • 1 eetlepel oestersaus (of paddestoelensaus)

  • 1 eetlepel honing of agavesiroop

  • 1 eetlepel (geroosterd) sesamzaad 

  • Een handje cashewnoten

  • Cassave kroepoek 

 

Standaard in huis

  • Zout en peper  

 

Benodigdheden

  • Wokpan 

  • Snijplank  

  • Kom 

Bereidingswijze

  1. Was de andijvie en pluk de blaadjes los van de krop. 

  2. Snij de ui, knoflook en 1/3 van de rode peper fijn. Haal de pitjes uit de rode peper als je niet van pittig houdt.  

  3. Kook ondertussen de rijst zoals staat aangegeven op de verpakking.

  4. Doe wat olie in de wokpan. Bak de ui aan in de wok en voeg de rode peper en knoflook toe. Rasp er wat verse gember bij in.  

  5. Voeg de andijvieblaadjes toe samen met de oestersaus, sojasaus, sesamolie. Voeg ook een beetje honing toe. 

  6. Snij de bosui in stukjes en strooi de helft over de andijvie heen.  

  7. Schep de rijst in een kommetje. Voeg de gewokte andijvie toe. Serveer wat cassave kroepoek, een handje cashewnootjes, de sesamzaadjes en de andere helft van de bosui bovenop de kommetjes.  

  8. Eet smakelijk! 

Kijk ook Onze boerderij: en nu zelf

In aflevering 4 van Onze boerderij: en nu zelf, komt Boer Bastiaan Yvon helpen met het poten van aardappels. Thuis plant hij tientallen hectares machinaal, maar Bastiaan laat zien dat hij het handwerk nog niet verleerd is.

Bastiaan Yvon

Ramons tips

  • De bruine vlekjes op het andijvieblad kun je gewoon eten! 

  • Rooster de sesamzaadjes van tevoren om een bittere smaak te voorkomen.  

De Eerlijker eten nieuwsbrief

Lees alles over de herkomst van jouw eten, vind duurzame inspiratie en ontdek verrassende recepten.

Yvon Jaspers