‘s-Hertogenbosch, 10 mei 2022 - Een aantal Nederlandstalige katholieke journalisten heeft paus Franciscus in een open brief gevraagd om Titus Brandsma uit te roepen tot patroon van de journalistiek.
Pater Titus Brandsma O. Carm. wordt op 15 mei samen met negen andere zaligen heiligverklaard.
“Wij zien in hem (...) een vriend en voorspreker voor onze gehele beroepsgroep, ja met recht een patroonheilige van de journalistiek. Wij willen u via deze brief daarom vrijmoedig vragen om dit patronaat ook officieel te bekrachtigen”, aldus de journalisten in hun brief aan de Heilige Vader.
Sinds 1923 is Sint-Franciscus van Sales (1567-1622) de officiële beschermheilige van de katholieke pers. Maar volgens de briefschrijvers is Titus Brandsma in deze tijd geschikter als patroon.
Franciscus van Sales “is zonder meer een heilige geloofsgetuige met grote verdiensten, maar hij was geen journalist in de moderne zin van het woord. Titus Brandsma was dat wel. En als gezegd, hij stierf er zelfs voor. Ook dat maakt hem in onze ogen bijzonder geschikt voor dit patronaat”, luidt het in de open brief.
Titus Brandsma, zeggen de briefschrijvers, heeft veel betekend voor de katholieke gemeenschap in de Lage Landen, “maar zijn journalistieke werk springt te midden van al zijn bezigheden toch in het oog”. Zo was hij hoofdredacteur van een krant en spande hij zich in voor de modernisering en professionalisering van de katholieke dagbladpers in Nederland. Bovendien pleitte hij voor betere arbeidsvoorzieningen en ijverde hij voor de oprichting van een journalistieke beroepsopleiding.
“Pater Brandsma deed zijn werk in de context van het opkomend fascisme en nazisme in Europa. Hij verzette zich in woord en daad tegen de taal van haat en verdeeldheid die ook toen gemeengoed werd. Wat we nu ‘nepnieuws’ noemen, verdiende in zijn optiek geen podium in de katholieke pers; hij bepleitte met succes een bisschoppelijk verbod op het afdrukken van nationaalsocialistische propaganda in katholieke dagbladen.”
De oproep is een initiatief van Anton de Wit, hoofdredacteur van Katholiek Nieuwsblad, en van Hendro Munsterman (Nederlands Dagblad), Emmanuel Van Lierde (Tertio, België) en Wilfred Kemp (KRO-NCRV). De brief is inmiddels ondertekend door tientallen journalisten, ook van buiten het Nederlands taalgebied.
De open brief is te lezen bij Katholiek Nieuwsblad.