Zodra de dagen donker worden en het stamppot seizoen begint, wordt die er snel bijgehaald: de rookworst. Of het nu stamppot of erwtensoep is, de rookworst is niet weg te denken uit de Hollandse keuken. Maar waar is deze worst eigenlijk van gemaakt? 

Ingrediënten 

De rookworst bestaat voor het grootste gedeelte uit restjes varkensvlees, die niet in de supermarkt verkocht kunnen worden. Ook zitten er zout, peper, smaakversterkers en conserveermiddelen in de worst. 

Bij de slager zit de rookworst in de dunne darm van een varken. De dunne darm is stevig, maar doorlatend. Daardoor kan de rook goed in de rookworst trekken, maar het vocht eruit lopen. Tegenwoordig gebruiken producenten vaak het bindweefsel rundercollageen als omhulsel voor de rookworst, in plaats van een varkensdarm.

Welke stamppot heeft jouw voorkeur?
  1. Zuurkoolstamppot 30% (197 votes)
  2. Andijviestamppot 29% (187 votes)
  3. Boerenkoolstamppot 41% (271 votes)

Rookaroma

Nadat de worst in de dunne darm zit en aan een touwtje is gespannen, wordt die in een rookkast gerookt. Het roken van een worst kost zo'n 5 à 6 uur. Een tijdrovend klusje dus. Hoewel het in de naam zit, wordt een rookworst niet altijd gerookt. Producenten gebruiken in plaats daarvan vaak rookaroma. Rookaroma wordt gewonnen uit hout en zorgt voor een echte rooksmaak.

Conserveermiddelen

Vroeger werd vlees en vis gerookt om het langer houdbaar te maken. Roken zorgt er namelijk voor dat de worst droog wordt, waardoor er geen micro-organismen kunnen groeien.

Nu zitten er vaak conserveermiddelen in de rookworst om het niet te laten bederven. Zouten zoals kaliumzout en pekelzout, zorgen voor het onttrekken van vocht en gaan de groei van bacteriën en schimmels tegen. Ook zit er vaak citroenzuur in een rookworst, omdat micro-organismen niet in een zure omgeving kunnen overleven. Verder zitten er conserveermiddelen zoals rozemarijnextract, nitriet en ascobaat in de rookworst. Op verpakkingen staan conserveermiddelen aangeduid als E-nummers. 

Keuringsdienst van Waarde

Zodra het weer donker, koud en kil is, wordt hij steevast van stal gehaald: rookworst. Het vleesgeworden 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg'. Doodsimpel en oer-Hollands.

Keuringsdienst van Waarde

Wat zit er in vegetarische rookworst?

De Keuringsdienst zocht ook al eens uit waarom vegetarische rookworst duurder is dan de vleesvariant. Meer weten? Bekijk dan de aflevering hieronder!

* In het artikel houden we de informatie van het Voedingscentrum aan. 

Keuringsdienst van Waarde

Voor namaak betaal je doorgaans minder dan voor het origineel. Alleen wanneer je vlees namaakt gebeurt er iets geks. Bijna altijd is het imitatievlees duurder dan het echte werk.

Keuringsdienst van Waarde

Meer Keuringsdienst van waarde?

Schrijf je in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief. Al duizenden mensen gingen je voor.

Keuringsdienst van Waarde