Het klimaatakkoord ligt in de nabije toekomst. In 8 jaar moet zo’n 70% van onze elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komen. Een manier waarop jij dit jaar duurzaam van start kan gaan, is met zonnepanelen. Heb je die nog niet? Lees hier waarom het verstandig is om je dak vol te leggen met zonnepanelen. 

 Door zonnepanelen op je daken te leggen, produceer je duurzame energie en draag je individueel bij aan een gezondere en groenere toekomst. Je bespaart ook wat centjes. Je verbruikt niet méér energie dan dat je opwekt, wat je energiegebruik én kosten een flink stuk vermindert. Ondanks deze voordelen worden de groene ambities van veel inwoners vaak tegengehouden. Wil je meer weten? 

Lees hier het onderzoek van Pointer! 

Méér duurzaam, minder mooi? 

237.000 woningen in Nederland vallen onder een beschermd stads- of dorpsgezicht. Inwoners van deze woningen krijgen vaak geen vergunning voor zonnepanelen omdat de daken daar ‘te mooi’ voor zijn. Echter moeten in 2050 alle Nederlandse gemeenten klimaatneutraal zijn. Pointer kijkt naar hoe gemeenten een afweging maken tussen esthetiek van de stad enerzijds en groene ambities van de inwoners anderzijds.  
 
Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans kijkt anders naar hoe je een stadsgezicht het beste kan beschermen, namelijk mét zonnepanelen. In de uitzending van Pointer legt hij uit hoe zonnepanelen oude, historische gebouwen duurzamer, comfortabeler en energiezuinig maken. “Want anders staan we straks onder water, maar hebben we wel een mooi dak”, aldus Rotmans. Als jij in een beschermd stadsgezicht woont, reken zonnepanelen dan niet volledig af. Volgens het onderzoek van Pointer is 1 op de 5 gemeenten van plan de regels voor zonnepanelen binnen beschermde stadsgezichten te versoepelen. Lees je in over de voordelen van zonnepanelen en hoe het op lange termijn jouw historische stad een toekomst kan geven. 

Zonnige toekomst

Wist je dat zonnepanelen niet alleen worden gebruikt voor het sparen van energie in jouw huis? In BinnensteBuiten zie je Piet Alberts die met zijn futuristische fruitteelt bescherming biedt aan zijn frambozen, en tegelijkertijd groene stroom levert aan 800 huishoudens. 

 

Met zijn zonnepanelen teelt Geert Lindenhols duurzame koolzaadolie en wilt hij de veelzijdigheid van deze plant meer bekend maken in Nederland.  

Met zonnepannen geeft Rutger Batenburg zijn huis, oud monument, een toekomst. 

Alles weten over de herkomst van je eten, groene keuzes en recepten?

Schrijf je dan in voor de Groener eten & leven nieuwsbrief!

keuringsdienst_van_waarde_2023_persfoto_groep_door_stijn_ghijsen.jpg