Uit onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het EenVandaag Opiniepanel, en KRO-NCRV blijkt dat bijna eenderde van de Nederlandse jongeren ontevreden is over hun eigen lichaam. In vergelijking met 2021, waar het percentage op 23 procent lag, is dit een significante stijging. Ter voorbereiding op het tweede seizoen van de YouTube-serie Het goddelijke lichaam hebben 1.750 jongeren (16-35 jaar) deelgenomen aan het onderzoek.

Negatieve gedachten

Vooral jonge mannen zijn vaker ontevreden over hun lichaam in vergelijking met twee jaar geleden. In 2021 was 15 procent van de mannen ontevreden, terwijl dit percentage in 2023 bijna verdubbeld is tot 28 procent. Onder vrouwen ligt dit percentage nog hoger, namelijk 34 procent. Ongeveer een kwart van de deelnemers geeft aan dagelijks negatieve gedachten te hebben over hun uiterlijk. Bovendien vergelijkt 60 procent van de respondenten zich regelmatig fysiek met anderen.

Droomlichaam

Daarnaast gelooft 70 procent van de mannen dat ze hun droomlichaam kunnen bereiken door hard te werken. Uit het onderzoek blijkt verder dat ongeveer 1 op de 3 jongeren bereid is om ongezonde keuzes te maken om er beter uit te zien. Bovendien geeft 59 procent van de jonge vrouwen, vergeleken met 37 procent van de mannen, aan ooit een dieet te hebben gevolgd. De belangrijkste reden hiervoor, zowel voor vrouwen (92 procent) als mannen (78 procent), is om af te vallen. Mannen willen daarnaast spiermassa opbouwen (61 procent), terwijl vrouwen dit doen vanwege een allergie of intolerantie (11 procent).

Het goddelijke lichaam

Vanaf 26 mei wordt het tweede seizoen van de KRO-NCRV-serie "Het goddelijke lichaam" uitgezonden op het YouTube-kanaal van NPO 3. In deze serie worden verschillende jongeren gevolgd die op hun eigen manier streven naar lichamelijke perfectie of fitheid. Ze proberen dit te bereiken door intensief te sporten of strenge diëten te volgen. Maar wanneer slaat dit streven naar een goddelijk lichaam door in een ziekelijke obsessie? Wanneer wordt het verlangen om mooi te zijn ongezond? En uiteindelijk, maakt dit droomlichaam je echt gelukkig? Met deze serie wil KRO-NCRV laten zien wat de impact kan zijn op jongeren die streven naar fysieke perfectie.